Creatieven helpen borstkankerpatiënten met initiatief

Floris Kreulen en Jilt Meeder komen met de DrainBag.

Een op de drie vrouwen met borstkanker ondergaat een borstamputatie. Daarbij wordt een drain aangelegd voor de opvang van wondvocht. Als dat allemaal goed gaat, mag de patiënt na een paar dagen naar huis. De drain wordt dan met een doorzichtige opvangfles nog een week meegedragen.

DrainBag
Deze opvangfles valt natuurlijk op, maar met de DrainBag kan deze fles op wat stijlvollere manier worden meegedragen. De DrainBag is een initiatief van Floris Kreulen en Jilt Meeder.

‘Als je na de operatie weer in je vertrouwde omgeving terugkeert, begint de verwerking van de ingreep’, zegt Floris Kreulen. ‘Er is angst en onzekerheid over de onderzoeken die plaatsvinden en het traject dat je voor de boeg hebt. Je bent verminkt en voelt je aangetast in je zelfbeeld. Het is dan niet eenvoudig om de draad weer op te pakken. Zo’n drain maakt het er niet makkelijker op, praktisch noch emotioneel.’

De DrainBag is een ontwerp van de Nederlandse modeontwerpers Inge Schmitt, Loes Glas en Carmen Gloudemans. Met deze tas is de drain nagenoeg uit zicht. ‘Als je weet dat je er goed uitziet, kan dat helpen om je beter te voelen over jezelf', zegt Jilt Meeder. ‘Een DrainBag stelt vrouwen in staat om na de operatie weer deel te nemen aan het dagelijkse leven. Hij zou voor alle patiënten beschikbaar moeten zijn.’

Levering aan ziekenhuizen
De DrainBags worden gratis geleverd aan Nederlandse ziekenhuizen. Via de verpleegafdeling kunnen ze dan direct aan patiënten worden meegegeven. Als de drain een week later in het ziekenhuis wordt verwijderd, komt de tas terug op de afdeling. Die kan vervolgens mee met het wasprogramma van het ziekenhuis en daarna is hij gereed voor de volgende patiënt. Zo kunnen meer vrouwen van een DrainBag gebruik maken.

Voor de productie en levering van de eerste oplage DrainBags is een crowdfundingactie opgezet via drainbag.nl/doneer.

Advertentie

Plaats als eerste een reactie

**Bold** _italic_
Uw emailadres wordt uitsluitend gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is alleen zichtbaar voor de redactie.
Advertentie