(Gastblog) Belgische rock and roll in een Oerhollandse open keuken

Marieke Heesakkers SMP - We leven in een tijd waarin veel onzeker is. Oude structuren staan op instorten. Steeds meer mensen eisen dat er rekening wordt gehouden met een groter belang. Groei is niet meer vanzelfsprekend en we gaan en kunnen niet meer terug naar hoe het was vóór de crisis. Het systeem kan de belofte simpelweg niet meer waarmaken. Reden tot wanhoop? Zeker niet. Méér dan alleen veranderen: zeker wél.

Helaas hebben we niet meer de rechten op de originele afbeelding
adformatie

NIMA Zuid themamiddag Transitie
Tijdens het NIMA Zuid bedrijfsbezoek 18 september jl. aan Nederlands bekendste keukenfabrikant Bruynzeel Keukens in Bergen op Zoom, liepen theorie en praktijk naadloos in elkaar over. In een zeer gastvrije ambiance, werd door (marketing manager a.i.) open en eerlijk uiteengezet waar het 115-jarige merk Bruynzeel Keukens stond en staat. En over dat er soms keuzes gemaakt moeten worden, die vandaag de dag nog niet ideaal zijn. Omdat er met de aanwezige ingrediënten simpelweg nog niet altijd een 3*-diner bereid kan worden, maar wel al een (h)eerlijke stamppot. Een merk in transitie dus, dat duidelijk opereert vanuit een stevige basis binnen. Daar waar groei begint. Het machinepark in de indrukwekkende fabriek is al klaar voor de toekomst. De plannen liggen klaar om verder uitgerold te worden. Nog even en we gaan ervaren hoe Bruynzeel Keukens (gelukkig) afstapt van de bijna standaard schreeuwerige keukenreclames en haar nieuwe strategie uitrolt.
Inspirerende zuiderbuur , hield daarna een bezielend betoog over een veranderende wereld en hoe hier als marketeer mee om te gaan. Hij schreef in 2012 het managementboek van het jaar: . Dat je ‘er nog niet bent’ is niet erg, want: “whatever you are, be proud of it!”

Hard vs. zacht
Volgens Herman Toch zijn er twee visies op die huidige wereld in transformatie.

1. Een pessimistische, die de verschillende crisissen niet als afzonderlijke elementen beschouwt en die de ontevredenheid symboliseert, omdat mensen zich dagelijks bedrogen voelen.
2. En een optimistische, die de mogelijkheden van globalisatie en technologie en het geloof in de creativiteit van de mens centraal stelt.

Welke visie je ook aanhangt: we zitten in een duidelijke transitiefase en zijn op weg naar een nieuwe wereld. Waarin lineair denken steeds vaker tot het verleden behoort en winst geen doel zal zijn, maar een beloning. En hoe ver het misschien ook van je af staat: ‘voelen en loslaten’ worden trending, aldus Herman.
Het klinkt misschien niet commercieel, maar is het zeker wel. Als je met de juiste motieven ‘verkoopt’ en waarde toevoegt, zal de gegunde winst navenant zijn. Heel rock and roll.

Geen hocus pocus meer
Om in deze nieuwe wereld succesvol te kunnen zijn, dien je vooral los te kunnen laten. Je moet kunnen afleren, in plaats van bijleren. Stel jezelf de vraag: ‘what world are we in’, in plaats van: ‘what business are we in’.
Als je kijkt naar marketing in de afgelopen 30 jaar dan was het vooral: ‘we pretend we care’. Een trucje om méér af te kunnen zetten en niet om het systeem te kunnen veranderen en daadwerkelijk waarde toe te voegen. Helaas voor marketeers: ze hebben ons door! Waar het in de toekomst steeds meer om draait, is de behoefte aan zingeving. Van streven naar meer, naar streven naar beter. Van eigen welbevinden, naar eigen én andermans welbevinden. En dat in een hyperverbonden wereld, waarbij het delen van kennis gemeengoed wordt en technologie onontbeerlijk. Binnen 10 tot 15 jaar stel je elkaar steeds de vraag: heb je het gekocht of gemaakt?

Merkfilosofie
Sterke merken kíezen en gaan steeds verder weg van de ‘me too’-strategie. Bruynzeel Keukens gelukkig ook. Het gaat er om dat je relevant bent in plaats van onderscheidend. Je voegt waarde toe aan de relatie, zodat je samen groeit, óók in omzet en winst. Kwaliteit in plaats van kwantiteit. En je benadert en behandelt consumenten als mensen, zodat je aan hun kant van het hek komt te staan. Maar om een sterk merk te zijn geef je ook grenzen aan en is er een duidelijke balans tussen ik en wij. schreef een , waarin hij ervoor pleit om “niet jouw merk als stralend middelpunt te nemen, maar de wereld van jouw potentiële klant - als mens”. Ja, ook B2B.

Aan de slag!
Als bovenstaande materie je evenzeer raakt als het mij deed, laat het je niet zo makkelijk los. Het is een benadering waarin je je eigen weg kunt zoeken en waaruit je de onderdelen gebruikt die jou aanspreken. Je wordt aangesproken in alle aspecten van je mens-zijn: ratio, emotie en intuïtie. Om ervoor te zorgen “dagge nie zot raakt” raad ik je aan Herman’s boek te lezen en uit te zoeken waar jij staat op de transformationele marketingladder. Maar je hoeft zeker geen wereldberoemd merk te zijn om met de wetenschap van Herman Toch succesvol te zijn. Met de handvatten die hij je geeft in deel 3 van zijn boek, kun je zelf je merkpotentieel bevrijden en bouwen aan een krachtige merkenfilosofie, met duurzame winst als gevolg. Dat alleen al geeft voldoening. Een erg fijn gevoel in deze tijd.

Over de auteur
Marieke Heesakkers is en werkzaam als Brand Manager bij Limburgia Utiliteitsdeuren BV in Someren. Met meer dan 10 jaar marketingervaring binnen aansprekende A-merkorganisaties, is ze steeds op zoek naar relevantie. Geen gebakken lucht verkopen, maar daadwerkelijk waarde toevoegen. Maar vooral B2B zaken doen met ménsen. Vanuit een positieve, enthousiaste basis, waarin ‘blijven ontwikkelen’ centraal staat.

Tevens en te volgen via , en .

Plaats als eerste een reactie

Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!

Word lid van Adformatie → Login →
Advertentie