NVM graaft graf voor haar eigen kindje Funda

Helaas hebben we niet meer de rechten op de originele afbeelding
adformatie

schrijft dat de omzet van huizensite in 2006 beneden verwachting was.

Funda CEO Marque Joosten schreef hierover in het jaarverslag dat alleen als Funda de mogelijkheid heeft om de strategie flink bij te stellen, zonder tegenwerking van grootaandeelhouder , kan het tij worden gekeerd.

De inspanningen van de CEO werden niet langer op prijs gesteld. Vorige week werd de CEO op non-actief gesteld.

Onenigheid over het te voeren beleid is de kern van het conflict. Goed ingevoerde makelaars zeggen, zo schrijft De Volkskrant, dat de Funda-directie de huizensite open wilde stellen voor derden. De site is nu nog het exclusieve domein voor NVM-makelaars, en toont zo'n 85 procent van het totale Nederlandse huizenaanbod.

De NVM zit echter niet te wachten op een openstelling, omdat veel consumenten juist kiezen voor een NVM-makelaar omdat ze alleen zo met een advertentie op Funda verschijnen.

De aanpak van de NVM is echter een doodlopend spoor. Voortkomend uit de oude gedachte. Gericht op controle, controle, controle. Funda heeft geweldige kansen, maar je moet ze wel willen zien.

is een prachtig merk met geweldige potentie. Niet voor niets noem ik Funda al jaren in mijn presentaties, in workshops en ook op diverse weblogs heb ik Funda regelmatig genoemd met nieuwe merkextenties en productinnovaties.

Het is één van de meest succesvolle nieuwe Nederlandse merken van het afgelopen decennium. En waarom? In de nieuwe mediacontext die ontstaat is alle informatie voor alle consumenten beschikbaar en dat is fijn.

En dat geldt dus ook voor huizen. Alles is te vinden. Dat was vroeger wel anders toen we nog brochures bij makelaars moesten halen of de krant door moesten spitten.

Mensen willen echter niet zoeken naar informatie, mensen willen antwoorden op hun vragen. Die willen niet Googelen. Die willen weten: ' ik wil alle huizen in de buurt die te koop staan voor minder dan 200.000 euro'. Probeer dat maar eens te Googelen.

En Funda hielp hierbij met een volledigheid van het aanbod dat nergens anders was te vinden en daarbij ook eens netjes en toegankelijk vormgegeven. Een basis voor succes.

Compleetheid van het aanbod is ook nu de oplossing. Afgelopen anderhalf jaar zijn nieuwe sites op de markt verschenen als (overgenomen door de Rabobank), en (Telegraaf Media Groep). Hierover schreef Molblog al .

Deze sites tonen een completer huizenaanbod dan Funda. Completer, dus handiger. Consumenten willen tenslotte in één oogopslag overzicht en niet de verschillende sites aflopen. Minder compleet dan elders?

Dat heeft een massale switch tot gevolg. Elke site die op termijn wil overleven in de woonmarkt moet compleet zijn. Alle koophuizen; alle huurhuizen; en zelfs alle huizen in het buitenland.

Het onderscheid van de sites, lees de merken, zit dan niet in het aanbod maar in de wijze waarop het advies tot stand komt. En de extra toegevoegde waarde vóór het verhuizen, bij het verhuizen en ná het verhuizen. Denk dan niet alleen aan advies bij huizen, maar ook bij hypotheken, bij verhuizers of bij de selectie van aannemers.

En bij het wonen zelf. En dáárvoor gaat de consument straks betalen. Funda had hiervoor een geweldige uitgangspositie. Door bewust het aanbod beperkt te houden, heeft zij zelf de ruimte in de markt gelaten voor concurrentie. En daar voelt zij nu de pijn van.

Wat Funda nu moet doen is het aanbod compleet krijgen. En zorgen dat dit aanbod (volledig) beschikbaar is op de sites van de NVM makelaars.

Deze makelaars moeten vervolgens ondersteund worden met slimme online advies tools die een voorselectie maken. Vervolgens kan de NVM makelaar in een aankopende rol z'n diensten bewijzen; maar ook hypotheken afsluiten; verhuizingen regelen en nog veel meer toegevoegde waarde (ik noem dit type merken: ). Volop kansen, je moet ze alleen wel willen zien!

Plaats als eerste een reactie

Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!

Word lid van Adformatie → Login →
Advertentie