Premium

Tilburg University: slow motion in video verhoogt views, likes en merkvoorkeur

De marketingonderzoeker waarschuwt marketeers wel: slow motion is niet áltijd een goede keuze.

Een adverteerder die slow motion gebruikt in korte video's op sociale media kan doorgaans rekenen op meer views en likes. De voorkeur, keuze en betalingsbereidheid voor een merk neemt ook toe. Dit concludeert marketingonderzoeker Anika Stuppy van Tilburg University in een publicatie die verschijnt in het Journal of Marketing Research.

Meer in trek en beter beoordeeld

Volgens Tilburg University is er nog maar weinig wetenschappelijk bewijs over hoe slow motion een (positieve) kijkervaring kan beïnvloeden, en suggereerde eerder onderzoek dat slow motion juist een negatieve impact heeft op de kijkervaring. Stuppy beschrijft in haar publicatie dat slow motion in veel gevallen een positieve waarde toevoegt. 

In het onderzoek kregen proefpersonen gif's te zien in een slow motion-versie en in een normale afspeelsnelheid. Slow motion-gif's werden 'veel leuker' gevonden, volgens Stuppy omdat de kijker de vertraagde bewegingen makkelijker kan verwerken en dat prettig vindt. Vergelijkbare resultaten komen voort uit een onderzoek met een dataset waarin honderden gif's gescand zijn. De slow motion-gif's in die dataset zijn vaker bekeken en meer en over het algemeen beter beoordeeld.

Mes door biefstuk

Stuppy: 'We zien dat slow-motion vooral een geweldige techniek is wanneer bewegingen worden vertraagd die extreem complex zijn en moeilijk waar te nemen op normale snelheid. Denk bijvoorbeeld aan een TikTok-video van een dansvoorstelling.' Een ander voorbeeld volgens Stuppy is een kok die een biefstuk aansnijdt. 'Dit is misschien saai, maar een close-up van het mes dat in slowmotion door het vlees snijdt is esthetisch wel weer aantrekkelijk.'

Niet altijd geschikt

Slow motion voegt niet altijd iets toe, concludeert Stuppy in haar publicatie. Een video die een hele simpele beweging toont, is bijvoorbeeld beter af zónder slow motion beelden. De kijker vindt zo'n slow motion-video saaier dan het origineel. En slow motion is volgens de onderzoeker ook af te raden voor video's die onprettige beelden zoals een bloederige bokswedstrijd of een auto-ongeluk. Slow motion onthult in zulke gevallen details die de kijkervaring negatief beïnvloeden. 

Vermijd als marketeer ook slow motion-videobeelden als je de kijker wil prikkelen of een product wil presenteren als 'opwindend' of 'avontuurlijk'. Voor zulke doeleinden is de fast motion-techniek een betere keuze, meldt Stuppy. Wil je als marketeer dat je video gevoelens van veiligheid en vertrouwdheid oproept, dan is slow motion wél een goede keuze.

De volledige, Engelstalige publicatie van Stuppy is hier te lezen.

premium

Word lid van Adformatie

Om dit artikel te kunnen lezen, moet je lid zijn van Adformatie. 15.000 vakgenoten gingen jou al voor! Meld je ook aan met een persoonlijk of teamabonnement.

Ja, ik wil een persoonlijk abonnement Ja, ik wil een teamabonnement
Advertentie