#SXSW15: Virtual Reality, Drones, Privacy en Robots

What's hot or not?

Helaas hebben we niet meer de rechten op de originele afbeelding
adformatie

Zoals is virtual reality een van de grotere trends deze week en gisteravond demonstreerde de Nederlander Arthur van Hoff de toepassingen van zijn nieuwe bedrijf op dit gebied.

Jaunts camerasysteem neemt tegelijk 3D stereoscopische video op in alle richtingen en de crossplatform-viewer rendert vervolgens de beelden voor de Oculus Rift en andere apparaten. Dankzij head tracking kan de gebruiker ook echt alle kanten op kijken en het is indrukwekkend hoe snel je vergeet dat je eigenlijk gewoon achter een tafel zit met een koptelefoon op en een beeldschermpje voor je ogen. De bewegende hoofden van de VR-kijkers zijn vervolgens weer leuk voor de andere toeschouwers.

De andere rode draad deze week is die van de drones en de robots. 

Knuffeldrones

Onder de titel &;Cuddly Drones&; presenteerden Krista Hendriks en Tijmen Schep de resultaten van het -project van MediaLab Utrecht, waarbij kinderen in staat werden gesteld eigen drones te ontwerpen, voor elke denkbare toepassing, en deze ook echt te bouwen. Met verrassend leuke resultaten. Van ober-drone, tot verjaardagsdrone. Aansluitend daarop presenteerden ze ook het resultaat van een andere recente actie van MediaLab.

De webshop uit de ‘Iedereen-Spion-campagne’ van Medialab, toont dat je op volstrekt legale wijze afbeeldingen van sociale media mag plukken om die voor commerciële doeleinden te gebruiken. In dit geval dus kinderfoto’s afbeelden op mokken en die vervolgens verkopen. Zelfs aan. Mission accomplished.


Nog meer robots: Behalve , en waren er ook leukere dingen te zien. Zoals een zes-benige robot die de beweging van je gezicht volgt en weerspiegelt. Of een drone die in 3D beton print. En een klein, pratend en filmend robotje, met een kartonnen omhulsel. Dit zijn allemaal robots die je kunt ‘aaien’ op de Robot Petting Zoo (Kinderboerderij). 

Potentieel nuttig

In totaal zijn ongeveer 20 robots samengebracht, in meer of mindere staat van aaibaarheid. Tot de getoonde robots behoren enkele die zijn gebruikt bij rampen, zoals bij het ongeval met de Japanse kerncentrale. Anderen zijn nog niet toegepast in het veld, maar potentieel nuttig bij toekomstige rampen.

Ik was erg onder de indruk van een drone (extra aaibaar opgetuigd!) die rechtstreeks via sensoren op je hoofd aan te sturen is.

In legt Dave Santilena van  uit hoe het werkt. Helaas kon het bewijs niet ter plaatse geleverd worden De kruipende en rollende robots konden wel echt gedemonstreerd worden maar de getoonde drones mochten niet vliegen. Niet in het hotel, en eigenlijk helemaal niet tijdens SXSW.

Je kon ze echter wel aaien. ​​Toch jammer dat die geen onderdeel van de ‘petting zoo’ was…

Plaats als eerste een reactie

Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!

Word lid van Adformatie → Login →
Advertentie