(Verslag) The Social Experiment

De dag waarop NIMA een event over social media had georganiseerd, begon letterlijk stormachtig. Deelnemers hadden door het slechte weer flinke vertraging en sprekers kwamen soms zo verregend binnen dat de blower op het toilet er aan te pas moest komen om weer een beetje droog te worden. En dan was er ook nog het nieuws: het overlijden van icoon Steve Jobs. Kortom: de start van de dag was niet al te best. Hoe de dag toch nog meer dan goed kwam lees je in deze blog.

Helaas hebben we niet meer de rechten op de originele afbeelding
adformatie

INTRODUCTIE
Het NIMA had het event de prikkelende titel 'The Social Experiment' gegeven. De hapjes en drankjes waren volledig in stijl: geserveerd in reageerbuisjes en experimentele combinaties als ijs met een vulling van blauwe kaas. De rest van de dag was niet zozeer een experiment in zichzelf, alswel een oproep aan de deelnemers om te experimenteren met social media. Eén van de lessen die terug kwam, was dat er geen 'quick wins' zijn in het uitrollen van een succesvolle social media strategie. Het lijkt vooral een kwestie van een lange aanloop, met vallen en opstaan, voordat de eerste resultaten zichtbaar worden.

DOORZETTEN
Dit punt werd misschien het meest krachtig geïllustreerd door het verhaal over Gary Vaynerchuk, zoon van Russische immigranten, wonend in de VS. De ouders van Gary hadden een drankhandel en Gary was degene die wijn mocht inkopen. Hij proefde alle wijnen voordat ze in de winkel terecht kwamen en werd meer en meer gefascineerd door wijn. Zijn liefde voor wijn voerde zo ver, dat hij in 2006 begon elke dag een videoblog over wijn bij te houden. Met name zijn ouders vonden het maar niets en verzochten herhaaldelijk om zijn actie te staken. Jarenlang had Gary slechts een handjevol kijkers, niet bemoedigend, maar hij ging door. Totdat zijn videoblogs werden ontdekt door een groter publiek. Gary heeft nu 80.000 mensen die per dag zijn videoblog bekijken. Door de aandacht die dit met zich mee heeft gebracht is de omzet van zijn winkel, wat inmiddels Wine Library heet, meer dan vertienvoudigd: van 4 miljoen naar 45 miljoen dollar. Een spectaculaire groei, doordat Gary trouw bleef aan zijn geloof om zijn passie te delen en daarin volhardend was.

SOCIALE REGELS
Verder ging het gedurende de dag veel over het sociale aspect in social media. Wij mensen zijn sociale wezens en daarbij gelden online dezelfde regels als offline: vriendschap is niet te koop, advies wordt alleen aangenomen van iemand die oprecht is en mensen zijn bereid iets te doen om een ander te helpen zonder dat daar direct een tegenprestatie tegenover staat. Er waren weer mooie cases om dit te illustreren: een mislukte actie van Burger King om 'vrienden' te verwerven door het weggeven van gratis hamburgers en een voorbeeld van de Israëlische bloedbank die binnen tien minuten een donor met een zeldzaam bloedtype had gevonden voor iemand die dat acuut nodig had.

MERKEN LENEN ZICH SLECHT VOOR SOCIALE INTERACTIE
De struggle die veel merken hebben om relevant te zijn via social media werd duidelijk toen spreker Reineke Reitsma aan het publiek vroeg wie er merken volgde op Facebook behalve hun eigen merk. Het bleef nogal stil in de zaal. Blijkbaar zijn merken zelf nauwelijks geschikt om sociaal mee te interacteren.

Een inspirerend voorbeeld om als merk te 'versocialiseren' kwam uit Turkije (een case van Rob Adams). Kotex kon maar geen tegenwicht bieden tegen Allways, het merk dat van moeder op dochter werd doorgegeven. Om dit te doorbreken, bedacht Kotex het virtuele karakter Kita, een meisje van rond de 13 jaar met dromen die passen bij een meisje van die leeftijd. In beginsel stond Kita los van het merk en beleefde een groeiende populariteit, dat tot hoogtepunt kwam toen zij, in hologram, een duet zong met Turkije's meest populaire zanger. De beelden, met de mobiel geschoten, beleefden een boost op Youtube. Niet Kotex, maar Kita is 'het merk' waar de jonge meisjes uit Turkije zich aan spiegelen en online mee interacteren. De sociale verbondenheid vertaalt zich in commercieel succes: de groeicijfers van Kotex in Turkije (en Israel waar een soortgelijk initiatief loopt) zijn indrukwekkend en Kotex heeft Allways verdrongen als marktleider.

TERUGBLIK
Aan het einde van de dag bleek er genoeg om over na te praten, reacties via Twitter () waren louter positief. Nee, de dag had geen panklare oplossingen opgeleverd, maar wel voldoende 'food for thought'. De sfeer was ontspannen en buiten begon de zon weer door te breken. Op weg naar huis bleef de volgende quote maar in mijn hoofd rondzingen: 'Stay hungry, stay foolish'...


Event: The Social Experiment
Datum: 6 oktober 2011
Organisatie: NIMA
Sprekers: Klaas Weima (moderator), Joseph Jaffe (via Skype), Steven van Belleghem, Rob Adams, Reineke Reitsma, Bas Verhart, Arno Lubrun
Workshops: John Meulemans, Bart te Riele, Mark de Kock, Mischa Koster

Plaats als eerste een reactie

Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!

Word lid van Adformatie → Login →
Advertentie