Is Bitcoin gebakken lucht of een veilige haven?

De Markteffect Bitcoin Monitor geeft inzicht in de kijk die de Nederlandse consument heeft op het beleggen in Bitcoin.

De koers van de Bitcoin is al jarenlang onderwerp van gesprek, zo ook op de werkvloer bij Markteffect. Binnen het team van Markteffect zijn de meningen verdeeld over de Bitcoin. Deze verdeeldheid heeft de doorslag gegeven om een monitor te ontwikkelen over hoe de Nederlandse consument nu eigenlijk naar de Bitcoin kijkt. Wie zijn de ‘lovers’ en wie zijn de ‘haters’? De eerste meting van de Markteffect Bitcoin Monitor heeft eind maart plaatsgevonden. Het blijkt dat op dit moment ruim 3,5 miljoen Nederlanders overwegen in Bitcoin te investeren.

Lovers en haters

Eén van de ‘lovers’ van de Bitcoin binnen Markteffect is Roy Zengers, Business Unit Manager. Hij is jaren geleden gestart met het beleggen in Bitcoin en degene die op de werkvloer het onderwerp maar al te graag aankaart. Zo zegt hij: “Bitcoin is de meest schaarse asset ooit en ik geloof erin dat de waarde de komende jaren nog flink zal toenemen. Bitcoin zorgt er ook voor dat alle mensen wereldwijd hun eigen bank kunnen zijn, wat er voor zorgt dat je zelf volledig in controle bent over je eigen activa. Bitcoin is decentraal en heeft een deflationaire werking. Voor mij is Bitcoin zeker een veilige haven.”

Echter is niet iedereen even positief en enthousiast over het onderwerp. Zo is er gesproken over de enorm schommelende koers waarop de Bitcoin vrijwel iedere minuut een andere waarde aanneemt. Voor sommige ‘haters’ lijkt het ook alsof enkel de succesverhalen gedeeld worden en er nog maar weinig onderbouwing is voor waar de successen vandaan komen. Het is geen echte munt, dat maakt het ongrijpbaar en daardoor wordt het ook wel gezien als gebakken lucht.

De eerste resultaten

De vraag of Bitcoin gebakken lucht of een veilige haven is, is intern niet beantwoord en gaf de trigger om de Markteffect Bitcoin Monitor te ontwikkelen. Middels de Markteffect Bitcoin Monitor wordt de houding, het sentiment en het investeringsgedrag rondom de Bitcoin in kaart gebracht. Het onderzoek is uitgevoerd onder een representatieve steekproef van 1.020 respondenten in de leeftijd van 18 jaar en ouder. Uit de eerste resultaten blijkt dat er naast de 3,5 miljoen Nederlanders die overwegen in Bitcoin te investeren, al ruim 700.000 Nederlanders (een deel van) Bitcoin bezitten. Hiervan is maar liefst 62% het afgelopen jaar pas ingestapt.

De risico’s van beleggen worden anders beleefd wanneer het om Bitcoin gaat. Bij beleggingen buiten de cryptocurrency om, wordt door 54% aangegeven dat het risico van de belegging een belangrijke factor is in het overwegingsproces. Wanneer het om beleggingen in Bitcoin gaat, geeft slechts 22% aan het risico van de belegging een belangrijke factor te vinden in het overwegingsproces.

Infographic van de eerste resultaten
Markteffect Bitcoin Monitor

What's next?

Binnenkort komt het volledige rapport uit en zullen er nog meer resultaten gedeeld worden. Wil jij het gratis rapport ontvangen? Klik op deze link om je gegevens achter te laten.

Client Consultant Bas de Vries (Markteffect) zal samen met Willem Jan Rutgers (Bitvavo) tijdens de Road to MIE op 31 mei om 16:30 een webinar geven. Zelf bepalen of Bitcoin gebakken lucht is of een veilige haven? Meld je dan hier aan voor het webinar!

Plaats als eerste een reactie

Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!

Word lid van Adformatie → Login →