Emoties uitlokken op het web

Fascinerend hoe sommige bedrijven een succesvolle digitale campagne opzetten en daar ontzettend veel reacties en leads op krijgen en andere bedrijven de plank volledig misslaan. Maar wat maakt een campagne nou succesvol en wat maakt het catastrofaal?

Helaas hebben we niet meer de rechten op de originele afbeelding
adformatie

Naar mijn mening moet je vooral weten wat je doelstelling is en voor wie. Niet elk merk en elke campagne is geschikt voor digitale marketing. Hoewel er steeds meer 55 plussers zich op sociale media richten, betekent het nog niet dat ze ook open staan voor een campagne. Voor jongeren kan je game en social media inschakelen maar ook voor merken gericht op 20 tot 55 jaar kan je tegenwoordig het web op. Google ads kennen we allemaal maar wat te denken van een campagne voor jonge ouders? Op facebook laten moeders constant foto’s van hun kinderen zien, daar zijn ze trots op. Het is een gouden kans voor merken gericht op jonge ouders. Maar ook bepaalde evenementen kunnen uitstekend gecommuniceerd worden, iedereen kan zijn eigen netwerk uitnodigen en je weet wie naar het evenement gaat en wie niet. Een perfecte vorm van virale marketing. Een voorbeeld van onduidelijke communicatie is de campagne van Sapph. Een nieuwe winkel openen met allerlei modellen in lingerie en dat communiceren via social media? Maar wacht eens even, wil je nou de mannen bereiken of moeten de vrouwen langs komen in je winkel? Nogal verwarrend.

Ook moet je weten of je bedrijf en merk geschikt is voor digitale communicatie, je krijgt immers reacties. Enorme flop was dan ook de campagne van Mc Donald’s die in no time van het web werd afgehaald. De marketing manager daar had wat meer positieve reacties verwacht, nogal naïef als je de verhalen over het vlees en de hygiëne van Mc Donald’s wereldwijd volgt.

De doelstelling goed in de gaten houden, is ook een belangrijk item. Want, wat wil je precies bereiken? Meer abonnementen op je pagina, meer kaartenverkoop of top of mind blijven? Op basis van deze informatie kan je gerichter communiceren.

Maar de vraag blijft, wat maakt een campagne nou echt succesvol? Wat is de trigger voor mensen om op sommige campagnes meteen te reageren en anderen links te laten liggen. Er is een onderzoek verricht naar de meest succesvolle digitale campagnes en het resultaat is eigenlijk niet zo schokkend. Zoals met alle media scoren de campagnes die een emotie weten te ontlokken, het best. En de beste emotie is lachen, dus grappige campagnes worden zeer gewaardeerd. Maar ook dat moet bij je merk en doelstellingen passen.

Plaats als eerste een reactie

Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!

Word lid van Adformatie → Login →
Advertentie