ByteDance: TikTok Global wordt dochteronderneming, discussie over belangenverhoudingen

ByteDance krijgt naar eigen zeggen 80 procent van de aandelen van TikTok Global in handen.

TikTok Global, waar alle diensten van het videoplatform in de Verenigde Staten en voor het merendeel van zijn gebruikers elders in de wereld ondergebracht worden, wordt een dochteronderneming van het Chinese ByteDance. Dat benadrukte laatstgenoemde maandag, waardoor er een nieuwe discussie lijkt te zijn ontstaan over de belangenverhoudingen, omdat ook Washington een meerderheidsbelang claimt.

ByteDance krijgt naar eigen zeggen 80 procent van de aandelen van TikTok Global in handen. De Amerikaanse president Trump maakte in de nacht van zaterdag op zondag bekend in principe akkoord te zijn met verschillende transacties rond TikTok. Daarbij krijgt Oracle 12,5 procent en Walmart 7,5 procent van het nieuw op te richten TikTok Global in handen. Dat is concreet een minderheidsbelang, maar Washington weegt naar verluidt mee dat Amerikaanse investeerders bij elkaar opgeteld al 40 procent van ByteDance zelf bezitten. Volgens die redenering is TikTok Global, direct of indirect, voor 53 procent in Amerikaanse handen.

Een verbod op het aanbieden van TikTok in Amerikaanse appstores dat zondag zou ingaan, is door Trump met een week uitgesteld. Trump eiste aanvankelijk dat de Amerikaanse activiteiten van TikTok zouden worden verkocht aan een Amerikaans bedrijf. Hij beweerde dat er een groot risico bestaat dat Amerikaanse persoonsgegevens via het Chinese ByteDance bij de Chinese Communistische Partij terechtkomen.

Als onderdeel van de deal zal Oracle alle Amerikaanse data van TikTok in zijn eigen datacenters opslaan. Speciale cloudsoftware moet daarbij voorkomen dat "buitenlandse overheden" Amerikaanse gebruikers van de app bespioneren of hen via desinformatie kunnen beïnvloeden, aldus Oracle. Naar verluidt krijgt Oracle ook toegang tot de broncode van TikTok, om er zo op toe te zien dat er geen achterdeurtjes worden ingebouwd in het programma.

(ANP/Adformatie)

Plaats als eerste een reactie

Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!

Word lid van Adformatie → Login →
Advertentie