Kwetsbaarheid voedselindustrie groeit door vertrouwenscrisis

Consumenten willen meer weten over de voeding die ze zelf en hun kinderen eten.

Helaas hebben we niet meer de rechten op de originele afbeelding
adformatie

De voedselindustrie is steeds kwetsbaarder voor ongelukken en fraude. Dit schaadt het geloof in producenten, verwerkers, verkopers en overheden. Het leidt bovendien tot forse economische schade.

Dit stelt onderzoeksbureau PwC in een dinsdag gepubliceerd rapport over voedselveiligheid.

Paardenvlees

Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie WHO sterven er wereldwijd jaarlijks 2,2 miljoen mensen aan de gevolgen van ziektes veroorzaakt door besmette levensmiddelen. Driekwart van de voedselbedrijven heeft jaarlijks met een terugroepactie van voedsel te maken. In Nederland zijn consumenten opgeschrikt door onder meer de paardenvleesfraude en een grote eierfraudezaak.

‘Het zijn echt niet alleen kleine en onervaren bedrijven of opkomende economieën die kwetsbaar zijn. Voedselketens, het proces van boerderij tot bord, worden alsmaar langer en complexer’, verklaart Hans Schoolderman van PwC.

Schaarste en fraude

Een andere uitdaging is volgens hem de groeiende wereldbevolking. In 2050 zal wereldwijd 70 procent meer voedselproductie nodig zijn. ‘Hoe voeden we al deze mensen in de wetenschap dat voedingsmiddelen schaarser worden. Van schaarste weten we bovendien dat het fraude in de hand werkt.’

Meer aandacht voor veilig en integer voedsel is daarom hard nodig, stelt Schoolderman. ‘Van melamine in babymelk en genetisch gemodificeerde vervuilde gewassen tot vervalste wijn en incorrecte etikettering; de voedingsmiddelenindustrie wordt als nooit tevoren uitgedaagd. Het vertrouwen in voeding is gedestabiliseerd en om die reden willen consumenten meer weten over de voeding die ze zelf en hun kinderen eten.’

Regels

De afgelopen twee jaar zijn al veel nieuwe regels omtrent voedselveiligheid ontstaan. Schoolderman: ‘Maar het draait vooral om een mentaliteitswijziging in de voedingsindustrie. Consumenten verwachten van voedselbedrijven dat zij verder gaan dan de wettelijke minimumnormen voor veiligheid en kwaliteit.

Advertentie
advertisement

Plaats als eerste een reactie

Advertentie