Trump geeft Microsoft groen licht voor overname TikTok

De onderhandelingen tussen Microsoft en ByteDance, de Chinese internetgigant die TikTok bezit, zijn in een vergevorderd stadium. 

Microsoft heeft van de Amerikaanse president Donald Trump toch de gelegenheid gekregen om de onderhandelingen over de aankoop van de Amerikaanse activiteiten van socialemedia-app TikTok af te ronden.

'Na een gesprek tussen Microsoft CEO Satya Nadella en President Trump, is Microsoft bereid om de gesprekken voort te zetten om een aankoop van TikTok in de Verenigde Staten te onderzoeken,' stelde het bedrijf zondagavond (lokale tijd) in een verklaring.

Microsoft schortte de gesprekken over de aankoop van de Amerikaanse activiteiten van socialemedia-app vrijdag op, nadat Trump had aangekondigd TikTok te willen verbieden en zich tegenstander van de overnamedeal toonde, schreef The Wall Street Journal op basis van ingewijden. De onderhandelingen tussen Microsoft en ByteDance, de Chinese internetgigant die TikTok bezit, waren toen al in een vergevorderd stadium. 

Trump vreest dat ByteDance via de populaire app informatie over Amerikaanse burgers doorspeelt aan de Chinese overheid. Zelf heeft het bedrijf dat ontkend. Tegen verslaggevers zei Trump dat hij TikTok op korte termijn wil verbieden middels een presidentieel bevel of een economische noodwet. Eerder meldde persbureau Bloomberg aan de hand van ingewijden dat Trump via een order ByteDance juist wilde dwingen zijn Amerikaanse activiteiten te verkopen.

Zowel Microsoft als TikTok probeerde al meer informatie van het Witte Huis te krijgen over de vervolgstappen rond de app. Verschillende Amerikaanse media meldden dat ByteDance bereid is het volledige Amerikaanse deel van het bedrijf te verkopen om een verbod op TikTok af te wenden.

In meerdere landen klinken verwijten steeds luider dat de app te nauwe banden heeft met de Chinese overheid via zijn Chinese moederbedrijf ByteDance. Zo zou TikTok persoonlijke gegevens van zijn gebruikers met de Chinese regering kunnen delen. De nieuwe Chinese veiligheidswet voor Hongkong waarmee Peking zijn grip op de stadstaat heeft verstevigd, gooide de afgelopen tijd alleen maar meer olie op het vuur.

Lees ook: Hoe gevaarlijk is TikTok?

(ANP/Adformatie)

Plaats als eerste een reactie

Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!

Word lid van Adformatie → Login →
Advertentie