Veel webwinkels leven wet ‘Koop op afstand’ niet na

Veel webwinkels houden zich niet aan de wet ‘Koop op afstand’. De Consumentenbond vindt het daarom tijd worden dat de overheid optreedt met boetes voor overtreders. Wijnand Jongen van branchevereniging Thuiswinkel.org is ook voor een harde aanpak, maar pleit daarnaast voor zelfregulering.

Helaas hebben we niet meer de rechten op de originele afbeelding
adformatie

De Wet ‘Koop op afstand’ bestaat nu drie jaar, maar wordt in de praktijk niet goed nageleefd. De Consumentenbond wil middels onderzoeken de overheid stimuleren om daar maatregelentegen te nemen, en onderzocht daarom 300 webwinkels op het naleven van de wet.

De uitslagen zijn volgens de bond bedroevend. Zo stelt de wet dat consumenten recht hebben op een bedenktijd van zeven werkdagen na aankoop, waarbinnen de overeenkomst zonder opgaaf van reden kan worden ontbonden. 112 websites vergeten dat echter te melden.
Bij webwinkels waar wél een termijn wordt genoemd, betreft dit in meer dan de helft van de gevallen een te korte termijn. Sommige sites durven zelfs kosten in rekening te brengen voor het ontbinden van het koopcontract binnen de gestelde termijn van zeven dagen, of stellen dat de termijn niet geldt voor ‘speciaal bestelde artikelen’.

Ook de eis dat de verpakking van producten niet geopend mag worden, is waar het audio-, video- en computerproducten betreft in strijd met de wet. Deze producten mogen namelijk wel met een verbroken verpakking geretourneerd worden.
Volgens de wet is een verkoper die vooruitbetaling eist, ook verplicht om een fysiek adres bekend te maken. Op 15 procent van de sites is echter geen telefoonnummer te vinden, vermeldt een kwart van de bedrijven geen bezoekadres of fysiek adres, en een klein aantal alleen een postbusadres. In sommige gevallen waren er helemaal geen adresgegevens te vinden op de site. Daarnaast verzuimt 30 procent van de bedrijven iets over zichzelf te vertellen.
Veel prijsaanduidingen zijn ook onjuist, bijvoorbeeld doordat ze niet toegelicht worden of omdat ze exclusief BTW zijn.

Volgens Annelies Oolders van de Consumentenbond is het betreurenswaardig dat zoveel ondernemers de wet aan hun laars lappen. Zij pleit namens de bond dan ook bij de overheid voor een toezichtinstantie die beschikt over bevoegdheden als opsporing, huiszoeking en het uitdelen van boetes. Annelies Oolders: „Als er vanuit de overheid niets wordt gedaan aan handhaving, dan is er voor ondernemers ook geen prikkel om zich aan de verplichtingen uit de wet te houden. Er moeten dus bevoegdheden vooraf komen.”

Wijnand Jongen, voorzitter van branche-organisatie Thuiswinkel.org is het gedeeltelijk met de Consumentenbond eens: “Ik ben ook voor een harde aanpak. We zien inderdaad dat een hoop kleinere webwinkels het niet zo nauw nemen met de wet. Dat is vervelend en brengt schade toe aan de branche. Thuiswinkel.org is een voorstander van boetes, maar ook van zelfregulering. Ik roep deze bedrijven dan ook op om zich te professionaliseren en hun verantwoordelijkheid te nemen.”
Van de 300 onderzochte webwinkels waren overigens 37 internetsites lid van Thuiswinkel.org. De aangesloten sites bleken allemaal prima in orde.

Plaats als eerste een reactie

Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!

Word lid van Adformatie → Login →
Advertentie