Voorlichting de effectiefste strategie om mensenrechten te verbeteren

Dat althans vinden de meeste respondenten uit een onderzoek in 15 landen.

Helaas hebben we niet meer de rechten op de originele afbeelding
adformatie

De gemiddelde wereldburger denkt bij ‘mensenrechten’ vooral aan vrije meningsuiting en de positie van vrouwen en kinderen.  Dat blijkt uit een voor het eerst gehouden opinieonderzoek in 15 landen, waarover  Wordt Vervolgd, het tijdschrift over mensenrechten, morgen publiceert.

Van de respondenten kruiste 66 procent ‘vrije meningsuiting’ aan als mensenrecht. Slechts een minderheid denkt bij mensenrechten spontaan aan ‘marteling’ of de ‘doodstraf’‚ beide onderwerpen waar Amnesty International van oudsher campagne over voert

Effectiefst

Ook werd mensen de vraag voorgelegd wat ze de ‘meest effectieve’ strategie voor een mensenrechtenorganisatie in eigen land vinden? Uit een lijst van elf opties werd in alle landen - Duitsland‚ Japan en de VS uitgezonderd – ‘voorlichten van de bevolking / bewustwording’ op de eerste plaats gezet‚ vóór ‘onderzoek naar mensenrechtenschendingen’. Gemiddeld 29 procent van de respondenten ziet voorlichting als de beste strategie. Minder dan 10 procent kruist zaken aan als ‘demonstreren’‚ ‘brieven schrijven’ of ‘lobbyen’.  

Bekendheid mensenrechtenorganisaties

Ook werd in de landen onderzocht welke mensenrechtenorganisatie de bekendste zijn. In landen waar Amnesty grote afdelingen heeft‚ wordt de organisatie vaker dan enige andere organisatie geassocieerd met mensenrechten wanneer respondenten een lijst met veertien organisaties voorgelegd krijgen – in Nederland door 76 procent. Alleen in de VS‚ dat ook een grote afdeling heeft‚ staat Amnesty (met 39 procent) op de vierde plaats‚ na de Verenigde Naties‚ Human Rights Watch en het Rode Kruis. In de overige landen is Amnesty veel minder bekend. In Rusland worden de VN het vaakst in verband gebracht met mensenrechten (door 56 procent) en bungelt Amnesty ergens onderaan met 6 procent.

Greenpeace vaker aangevink dan UNHCR

Ook in India‚ Brazilië en Zuid-Afrika doet Amnesty het beduidend slechter dan‚ bijvoorbeeld‚ het Rode Kruis en de VN. Human Rights Watch komt er in die landen eveneens gemiddeld beter uit. Opvallend is verder dat Greenpeace gemiddeld vaker wordt aangevinkt dan VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR. In Rusland en Brazilië scoort de milieuorganisatie hoger dan Amnesty en Human Rights Watch.

Het onderzoek was een cadeau aan Amnesty Nederland van het internationale marktonderzoeksbureau Winkle. Er deden 4612 mensen aan mee.

Plaats als eerste een reactie

Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!

Word lid van Adformatie → Login →
Advertentie