Premium

Een verbod op TikTok komt dichterbij, maar merken blijven het platform trouw

Merken in Nederland omarmen TikTok of zetten de volgende stap met het platform.

Nederlandse Rijksambtenaren mogen TikTok niet gebruiken op een werktelefoon, de voorzitter van de Europese Commissie sluit een compleet verbod op TikTok in Europa niet uit en de Verenigde Staten hebben net een wet ondertekend die de Chinese uitgever van TikTok dwingt om de app binnen negen maanden te verkopen aan een niet-Chinees bedrijf. Westerse overheden treden steeds harder op tegen TikTok omdat ze vrezen voor spionage en propaganda door de Chinese overheid. Tussen de dreigende nieuwsberichten door komen echter ook persberichten en socialmedia-posts binnen van bedrijven die op TikTok starten of doorpakken. Zij zien TikTok vooral als een effectief platform om (jongere) doelgroepen te bereiken.

Hans Anders

Hans Anders bijvoorbeeld, dat sinds april op TikTok actief is met video’s die draaien om brillen. Na drie weken en tien video’s staat de teller op 321 volgers. Opvallend: één filmpje is viraal gegaan, met 72 duizend weergaven – tegenover een paar duizend bij andere video’s.

Blokker is al anderhalf jaar op TikTok te vinden en heeft met zijn video’s inmiddels veertigduizend volgers opgebouwd. Het bedrijf nam onlangs ‘social first-bureau’ Molecule Social in de arm om verder te groeien op TikTok. Molecule Social verwelkomde onlangs ook MyHenry als klant, de stofzuigerfabrikant die een jaar op TikTok zit en 29 duizend volgers heeft. De derde klant is Artsen zonder Grenzen, dat in februari begonnen is met TikTok en via tientallen video’s vooral focust op het werven van donateurs. Artsen zonder Grenzen is geen betalende klant, verduidelijkt Robert Tammens als oprichter van Molecule Social in gesprek met Adformatie. ‘Als bureau zetten we onze kennis en kracht kosteloos in voor dit goede doel.’

@artsenzondergrenzen Let’s talk! 💪 We vroegen de jongeren wat ze van ons weten en wat ze meer van ons zouden willen zien. Wat vind jij? #artsenzondergrenzen #msf #impactfair #interview #genz #impact ♬ original sound - artsenzondergrenzen

Klanten van Molecule Social lijken weinig te geven om de heisa rond TikTok. ‘We informeren ze proactief over relevante ontwikkelingen en krijgen nog geen vragen’, antwoordt Tammens. ‘Ik merk dat onze klanten alleen maar meer gaan inzetten op TikTok. Het platform spreekt een hele brede doelgroep aan en groeit harder dan Facebook en Instagram. Ik zie steeds vaker budgetten verschuiven van Facebook en Instagram naar TikTok. Zo runnen we bijvoorbeeld advertentiecampagnes voor het nieuwste boek van Michael Pilarczyk, en die campagne rendeert het beste op TikTok.

Eerste merk met TikTok ‘Out of Phone’-campagne

Sommige merken zetten na hun succes op TikTok de volgende stap. Samsung bijvoorbeeld, dat via een persbericht claimt het eerste merk in Europa te zijn dat een TikTok ‘Out of Phone-activatiecampagne’ start. Deze campagne, ook zichtbaar in de Benelux, toont speciaal voor TikTok gecreëerde video’s op billboards en digitale reclameschermen op drukke plekken zoals winkelcentra en treinstations.

‘We zijn het eerste merk binnen Europa dat deze manier van activeren inzet,’ zegt Luke van Veen als head of paid & social media bij Samsung Benelux in het persbericht. ‘We zijn dan ook heel benieuwd naar wat het ons gaat brengen. Het is toch fantastisch dat je dankzij innovatieve platformen als TikTok dit soort grensverleggende tools tot je beschikking hebt? De mogelijkheden zijn eindeloos.’

Samsung TikTok campagne
Samsungs Out of Phone-activatie Afbeelding: Samsung

Zorgen blijken flexibel

Een negatieve associatie met TikTok lijkt ver weg. Dat was in februari ook zo, toen Adformatie speciale TikTok-marketingbureaus vroeg in hoeverre Nederlandse merken vragen en handelen naar de privacyrisico’s van de socialmedia-app. Bedrijven vroegen er wel eens naar, maar geen van de bureaus kende een merk dat uit veiligheidsoverwegingen is gestopt met TikTok.

Zorgen om wat TikTok met gebruikersdata doet, leven wél bij de Amerikaanse overheid. Al blijken die zorgen flexibel. Want hoewel Amerikaanse ambtenaren TikTok al lang niet meer mogen gebruiken op hun werkapparaten omdat president Joe Biden de app gevaarlijk vindt, maakte diezelfde Joe Biden in februari een eigen account aan om campagne te voeren voor zijn herverkiezing. Zijn campagnefilmpjes trekken tienduizenden tot honderdduizenden kijkers. TikTok zei vorig jaar meer dan 150 miljoen Amerikaanse gebruikers te hebben.

Marketingkansen spreiden

TikTok heeft in Nederland zo’n vier miljoen gebruikers, meldde onderzoeksbureau Newcom in februari. Daar horen ook veel jongeren bij, een doorgaans lastig te bereiken doelgroep. Hans Anders, net een paar weken actief op TikTok, is vooralsnog enthousiast over het platform. Jan de Keijzer van De Keijzer Online helpt de brillenketen met de socialmediastrategie. ‘TikTok is één van de platformen voor het merk. De short form-video’s die we plaatsen op het TikTok-kanaal, delen we ook op andere relevante socialmediakanalen. Je wil als bedrijf niet volledig afhankelijk zijn van één kanaal, mocht er bijvoorbeeld een verbod komen. Wat ook meespeelt is dat de video’s voor verschillende kanalen geschikt zijn, dus kun je je marketingkansen beter spreiden.’

premium

Word lid van Adformatie

Om dit artikel te kunnen lezen, moet je lid zijn van Adformatie. 15.000 vakgenoten gingen jou al voor! Meld je ook aan met een persoonlijk of teamabonnement.

Ja, ik wil een persoonlijk abonnement Ja, ik wil een teamabonnement
Advertentie