Actie voor literatuur in Cuba

Pax Christi voert van 18 maart t/m 18 juni campagne om te wijzen op censuur in Cuba en het tekort aan moderne literatuur aldaar te lenigen.

Helaas hebben we niet meer de rechten op de originele afbeelding
adformatie

"Op Cuba bestaan geen verboden boeken," zei Fidel Castro in 1998. "We hebben alleen geen geld om ze te kopen." Zo probeerde hij te rechtvaardigen dat er op Cuba nauwelijks moderne literatuur is te vinden. Daarop begonnen Cubaanse burgers hun eigen boekencollectie uit te lenen aan buurtgenoten. Een deel van hen werd opgepakt, maar anderen gaan door. Inmiddels vervullen hun bibliotheekjes een belangrijke maatschappelijke rol. Maar in Cuba is een groot tekort aan boeken. Om de onafhankelijke bibliotheekjes te steunen probeert zoveel mogelijk boeken in te zamelen.

Op zaterdag 18 maart voeren bekende Nederlandse schrijvers en journalisten als Ronald Giphart, Manon Uphoff en Jan Bonjer actie op de Dam. Op die dag is het precies drie jaar geleden dat de Cubaanse regering 75 schrijvers, journalisten, vakbondsmensen en mensenrechtenactivisten arresteerde. Meer dan twintig bekende Nederlandse schrijvers, journalisten, polititci en vakbondsleiders 'adopteren' een Cubaanse gevangene met eenzelfde beroep. Pax Christi vraagt met deze actie samen met de Nederlandse Vereniging van Journalisten, het CNV en diverse andere organisaties aandacht voor de censuur en de repressie op Cuba. Ook roept de organisatie het publiek op om een boek mee te nemen naar het evenement op de Dam. In het kader van de boekencampagne worden deze aan de onafhankelijke bibliotheken op Cuba geschonken.

Pax Christi Nederland voert al langer campagne voor de toevoer van boeken aan Cuba. In 2004 startte de organisatie in samenwerking met CNV, CLAT-Nederland, Cuba Futuro en Glasnost in Cuba een boeken campagne voor Cuba, onder de naam 'Open de wereld voor Cuba'. Hierbij worden toeristen opgeroepen zelf een boek mee te nemen naar Cuba. In het kader van de campagne worden gratis Spaanstalige boeken aan de Nederlandse toeristen verstrekt. Het betreft romans uit de wereldliteratuur en studieboeken, die de toeristen geen problemen op zullen leveren bij een eventuele controle op de Cubaanse vliegvelden.

Advertentie

Plaats als eerste een reactie

**Bold** _italic_
Uw emailadres wordt uitsluitend gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is alleen zichtbaar voor de redactie.
Advertentie