Microfoons en persconferenties, 2 fouten die je niet meer moet maken

Onhoorbaar gestommel en billen in beeld

[Door Roy Johannink]

LuckyTV maakte een paar  jaar geleden een item over een persconferentie na een gijzelingszaak bij het NOS Journaal. 
 

Toen ik deze video tijdens een training Crisiscommunicatie liet zien, hadden niet alle deelnemers direct door dat het een LuckyTV was. Het was voer voor een korte discussie over het gebruik van de microfoons tijdens persconferenties. Wat zijn daar de do's en don'ts voor?

Een persconferentie heeft als doel om journalisten te informeren over een onderwerp, met name vaak om nieuwe feiten te geven. Online zijn talloze checklists, tips, tips en tricks te vinden. Opvallend genoeg vond ik in mijn snelle online zoektocht bij die tips niets over de setting van microfoons. 

In deze blog twee manieren waarop het niet moet en twee waarop het wel kan!  

Nota bene: ze dienen louter ter illustratie van het gebruik van de microfoons.

Niet meer doen: wisselen van personen

Bij de persconferentie over de bevestiging van het derde geval van vogelgriep op Kamperveen wisselen de drie sprekers beurtelings om achter de microfoons te gaan zitten. Het leidt enorm af. Helemaal als er na afloop vragen kunnen worden gesteld waarbij de interactie het eigenlijk niet toe laat om elke keer op te staan en te wisselen.

Niet meer doen: wisselen van microfoons

De persconferentie over de vondst van het lichaam van de vermiste Anne Faber daar worden de microfoons verwisseld. Het verplaatsen van microfoons zorgt bij het stellen vragen dat ook verplaatsing nodig is, waardoor bijvoorbeeld een persvoorlichter veelvuldig met zijn billen naar het publiek staat. Je ziet vaak dat dan niet alle microfoons meer worden verschoven, waardoor nieuwsmedia geen of slechte geluidskwaliteit hebben.

Doen: schuiven van microfoons

Tijdens de persconferentie over de dodelijke schietpartij in Blerick zijn de microfoons op een dienblad gezet. Mooie oplossing. Het dienblad met microfoons is daarna te verschuiven afhankelijk van wie spreekt, of een vraagt beantwoord.

Doen: staan van personen

In Nederland is dit jammer genoeg nog geen standaard. Wat mij betreft wordt dit het wel. Een staande persconferentie, zoals de Rotterdamse driehoek steeds vaker doet, onder andere na het gedwongen vertrek van de Turkse minister. Om de vele microfoons te ondersteunen kan dit achter een statafel of achter een katheder, waardoor de sprekers slechts een of twee stappen nodig hebben om het woord te nemen.

Er zijn uiteraard veel meer voorbeelden te geven bij de vier kopjes, deze mogen zeker in de comments worden geplaatst. Mijn enige boodschap is: stop met klooien met die microfoons, dat leidt alleen maar af en/helpt de nieuwsmedia niet bij de geluidkwaliteit.

Roy Johannink training, adviseur en onderzoeker met een focus op veiligheid, crisismanagement en sociale media

Plaats als eerste een reactie

Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!

Word lid van Adformatie → Login →
Advertentie