Premium

Duizenden Amsterdammers kijken ‘Zomergasten met Van der Laan op groot scherm’ dankzij Boomerang

Inmiddels kun je op 8 verschillende locaties terecht om samen te kijken naar de Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan.

Meer dan 6,5 duizend mensen op Facebook volgen de evenementpagina ‘VPRO Zomergasten op groot scherm kijken’. Duizend mensen hebben een kaartje weten te bemachtigen om aanstaande zondag samen de uitzending te kijken in het Scheepvaartmuseum. Andere initiatiefnemers volgden het voorbeeld van reclamebureau Boomerang en Nachtburgemeester Amsterdam, waardoor mensen zonder kaartje voor het 'officiële event' op 8 andere locaties terecht kunen.

Hoe meer, hoe beter
‘Het is echt te gek dat mensen ons idee overnemen’, zegt initiator Maartje Weijers van Boomerang Create. ‘Hoe meer mensen samen kunnen kijken, hoe beter.’

Het idee ontstond nog geen maand geleden. Op 30 juni maakte VPRO bekend dat burgemeester Eberhard van der Laan van Amsterdam dit seizoen een van de gasten is in het interviewprogramma Zomergasten. De ruim drie uur durende uitzending staat gepland voor aanstaande zondagavond. De ernstige ziekte van de burgemeester geeft de uitzending een extra lading.

Begin dit jaar maakte de burgemeester in een open brief aan alle inwoners van de hoofdstad bekend dat hij uitgezaaide longkanker heeft. Sinds deze bekendmaking krijgt de populaire Van der Laan veel steunbetuigingen. Eerder werd een video met beloften van Amsterdammers aan Van der Laan massaal gedeeld.

 

Juist omdat de burgemeester talloze tv-momenten op groot scherm voor de stad mogelijk maakte, vond het team van Boomerang het een mooie geste om een scherm te reserveren voor Van der Laan zelf. Weijers vertelt dat zij het event op Facebook zich razendsnel verspreidde. ‘Van der Laan is een ontzettend geliefde en gewaardeerde burgemeester, dat wordt bevestigd door het feit dat zo ongelofelijk veel mensen enthousiast zijn over dit idee.’

Ode aan de burgemeester
Al gauw sloot het team van Nachtburgemeester Amsterdam (Stichting N8BM A'DAM) aan als organisator van het initiatief. 'Dit evenement is een ode aan onze burgemeester, die veel voor het nachtleven heeft betekend', schrijft de Nachtburgemeester op Facebook.

Allerlei partijen wilden meedoen
Ze hadden nog geen locatie, maar dat probleem werd vanzelf opgelost. Het team werd al gauw benaderd door allerlei partijen die wilden faciliteren. Het Scheepvaartmuseum stelde de binnenplaats kosteloos beschikbaar aan organisatie. Weijers: ‘Het sluit goed aan bij de tentoonstelling Ode aan een Amsterdammer, waar ook een portret van Van der Laan te zien is. Gasten mogen die tentoonstelling voorafgaand aan de uitzending gratis bezoeken.’

Openluchtbioscoop
Dankzij het glazen dak dat de binnenplaats overkoepelt, zitten de aanwezigen aanstaande zondag droog tijdens de uitzending. Voor de rest heeft het evenement het karakter van een openluchtbioscoop: je neemt eigen stoel, kussens, drankjes en hapjes mee. De 1000 beschikbare gratis kaarten voor het evenement waren in anderhalve dag vergeven.

Stichting Nachtburgemeester: ‘Van der Laan is ontzettend belangrijk geweest voor de nachtcultuur van onze stad. Daarnaast gaf hij ons in al die jaren de vrijheid om ontelbare tv-momenten ‘op groot scherm’ met zijn allen mee te maken. Schouder aan schouder deelden we de meest ontroerende momenten. Zijn aanstaande tv-optreden zal ongetwijfeld ook zo’n moment worden.’

Geen kaartje?
Het Parool heeft een overzicht van alle locaties in Amsterdam. Wie in Utrecht woont, kan hier terecht.

premium

Word lid van Adformatie

Om dit artikel te kunnen lezen, moet je lid zijn van Adformatie. 15.000 vakgenoten gingen jou al voor! Meld je ook aan met een persoonlijk of teamabonnement.

Ja, ik wil een persoonlijk abonnement Ja, ik wil een teamabonnement
Advertentie