Vlaams Mediahuis biedt op TMG

De Belgische dagbladuitgever Mediahuis is al eigenaar van NRC Media en De Limburger

De Vlaamse dagbladuitgever Mediahuis is geïnteresseerd in Telegraaf Media Groep, meldde FD vandaag als eerste. 

Mediahuis (eigenaar van NRC Media en De Limburger) zou met TMG zijn positie in Nederland verder willen versterken. De stap past in de verregaande consolidatie die er de afgelopen jaren is geweest op de Nederlandse dagbladenmarkt. Als de deal doorgaat, zouden er twee grote Vlaamse krantenconcerns vrijwel alle Nederlandse dagbladen - behalve FD en de kranten van NDC Mediagroep - in handen krijgen: De Persgroep en Mediahuis. 

Al enkele weken in gesprek
Volgens Het Financieele Dagblad zeggen ingewijden dat Mediahuis al enkele weken met TMG praat. In totaal biedt Mediahuis 243 miljoen voor TMG.

Volgens de bronnen staat grootaandeelhouder de familie Van Puijenbroek positief tegenover de bieding van Mediahuis.

De Brabantse textielfamilie is al sinds tientallen jaren grootaandeelhouder in TMG en heeft op dit moment een belang van 40%. Guus van Puijenbroek zit tevens in de raad van commissarissen van TMG.

De Standaard
Mediahuis is een in 2013 tot stand gebrachte bundeling van twee Vlaamse dagbladuitgevers, Corelio en Concentra. In eigen land is het uitgever onder meer van De Standaard, Het Nieuwsblad, de Gazet van Antwerpen en Het Belang van Limburg. In Nederland is het eigenaar van NRC Media. Ook hier bouwt Mediahuis gestaag aan een groter aandeel. nam het Concentra Media Nederland over. 

NRC en Telegraaf
Saillant detail is dat op deze manier NRC en De Telegraaf - letterlijk - in één mediahuis terechtkomen. Toen NRC twee jaar geleden te koop stond, wilde men absoluut niet in handen vallen van het Telegraaf-concern.

Statement Mediahuis en VP Exploitatie
Mediahuis en VP Exploitatie bevestigen dat zij Telegraaf Media Groep (TMG) een voorstel hebben gedaan om de ondernemingen Mediahuis en TMG te combineren. Doel is te komen tot een toonaangevend multimediabedrijf, dat ook op lange termijn succesvol blijft op de Nederlands-Belgische markt. Mediahuis en VP Exploitatie van de familie Van Puijenbroek, die momenteel een belang van 41,3 procent in TMG houdt, zien een sterke strategische logica voor deze voorgenomen krachtenbundeling, &;die de beste waarborg vormt voor een duurzame toekomst van de verschillende nieuwsmerken van TMG&;. De Telegraaf kan daarin zijn eigen sterke koers varen, net zoals de andere titels dat succesvol doen binnen de Mediahuis-groep.

Topman Gert Ysebaert van Mediahuis: &;Met ons voorstel willen wij samen met TMG en haar medewerkers een succesvolle, stabiele combinatie vormen, die een leidende rol kan nemen in een sterk veranderend medialandschap. Wij geloven zeer in de kracht van eigentijdse nieuwsmerken, in welke vorm dan ook, met journalistieke content gemaakt door eigen redacties. Onze winstgevendheid faciliteert de forse investeringen die nodig zijn om een succesvolle multimediastrategie te implementeren. Wij bieden TMG-aandeelhouders de mogelijkheid op een aantrekkelijke premie tegenover de beurskoers.&;

Guus van Puijenbroek, directeur van VP Exploitatie: &;Als betrokken aandeelhouder ondersteunen wij al decennialang de onderneming, het management en de redacties van TMG bij het waarborgen van een iconisch Nederlands merk als De Telegraaf, met onafhankelijke en hoogwaardige content. Wij zijn ervan overtuigd dat de verdere toekomst van TMG het beste is verzekerd in een partnerschap met Mediahuis. Wij willen dan ook met dezelfde betrokkenheid aandeelhouder worden in de nieuwe, uiteindelijke onderneming die een aantrekkelijke, betrouwbare werkgever zal zijn voor journalisten en andere medewerkers met ambitie in de nieuwe mediawereld. Wij zien de effectieve strategische en inhoudelijke meerwaarde van zo’n prachtige Nederland-Belgische multimediagroep, die kan rekenen op onze langdurige ondersteuning.&;

Botman
Met de plannen van Mediahuis en de familie Van Puijenbroek lijkt het erop Frank Botmans&; Dasym buiten te sluiten als aandeelhouder. Die heeft nu een aandeel van ruim 22 procent in TMG. Botman reageerde niet op een verzoek terug te bellen.

Statement TMG
TMG meldt in een statement: &;In antwoord op recente geruchten in de markt, bevestigt TMG dat zij een ongevraagd niet-bindend voorwaardelijk voorstel heeft ontvangen van Mediahuis en VP Exploitatie voor de verwerving van alle uitgegeven en uitstaande certificaten van TMG voor een indicatieve prijs van EUR 5,25 (cum dividend) in contanten per TMG-certificaat (het Voorstel).

De Raad van Commissarissen en Raad van Bestuur van TMG (de Raden) overwegen en beoordelen het voorstel zorgvuldig, tezamen met hun financiële en juridische adviseurs, in vergelijking met de zelfstandige strategie en eventuele potentiële strategische alternatieven. Hierbij wordt nadrukkelijk rekening gehouden met de belangen van alle stakeholders van TMG, inclusief de aandeelhouders.&

Volgens TMG heeft de &;interactie nog niet het stadium bereikt dat overleg heeft plaatsgevonden over het voorstel als geheel&;. Als adviseurs voor TMG treden onder andere op: ABN Amro, Rabobank, Allen & Overy, Freshfields, Citigate First Financial.

&;In de tussentijd blijven de raden zich richten op de uitvoering van de zelfstandige strategie van TMG in het belang van TMG, de betrokken onderneming en alle stakeholders, inclusief de aandeelhouders.

Verdere mededelingen zullen worden gedaan indien van toepassing.&;

Plaats als eerste een reactie

Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!

Word lid van Adformatie → Login →
Advertentie