Ahrend neemt Gispen over

Kantoormeubelfabrikanten Koninklijke Ahrend NV en Gispen International BV zijn in onderhandeling over een overname van de aandelen van Gispen door Ahrend.

Helaas hebben we niet meer de rechten op de originele afbeelding
adformatie

Ahrend en Gispen bestaan beiden zo’n 100 jaar en komen vanuit een designtraditie. De naam Gispen is nog steeds onlosmakelijk verbonden aan de klassieke (buisframe) meubelen die inmiddels allang niet meer door Gispen worden geproduceerd, maar door de gebroeders van der Stroom. De overname heeft vooral met de internationale markt te maken. Peter Veer, algemeen directeur Gispen: ‘In deze snel veranderende markt moet je als kantoorinrichter steeds internationaler opereren. We hebben echter al snel ingezien dat die expansie veel kapitaalkracht vereist. De internationale mogelijkheden die Ahrend biedt zijn daarbij essentieel. Doordat we een gelijke visie en ambitie hebben, kunnen we beide organisaties een goede toekomst geven.’

In een groot aantal andere landen binnen en buiten Europa beschikt Ahrend over een uitgebreid distributienetwerk. Dat biedt in de toekomst ook mogelijkheden voor producten van Gispen, waardoor de combinatie haar internationale positie versterkt.
De samenwerking zal leiden tot operationele voordelen, bijvoorbeeld op het gebied van inkoop en productie. Dat stelt beide bedrijven in staat hun concurrentievermogen te versterken in een conjunctuurgevoelige markt.
Theo van der Raadt, voorzitter van de directie van Koninklijke Ahrend NV, stelt over de beoogde overname: ‘Gispen en Ahrend zijn tot de verbeelding sprekende Nederlandse merken in kantoorinrichting, met een lange traditie en een eigen identiteit. Omdat zij elkaar uitstekend aanvullen, kunnen klanten erop vertrouwen dat de beide merken onafhankelijk en met het bekende assortiment blijven opereren. De krachtenbundeling stelt ons in staat schaalvergroting te realiseren op het gebied van inkoop en productie. Dit maakt het mogelijk in Nederland, dicht bij de klant, te blijven produceren.’

Aan het vertegenwoordigend overleg van beide bedrijven is advies gevraagd over het voorgenomen besluit. De belanghebbende vakbonden en de SER zijn geïnformeerd. Due diligence onderzoeken zullen binnenkort beginnen, de meldingen naar de mededingingsautoriteiten in Nederland (NMa) en België (RvM) worden voorbereid.
Gispen (Culemborg) heeft circa 300 medewerkers en een jaaromzet van € 50 miljoen. Ahrend (Amsterdam) heeft 1000 medewerkers en een jaaromzet van 375 miljoen.

Advertentie
advertisement
Advertentie