Hoofdredactie Nieuwsuur betreurt fouten in uitzending over Kaag

Er zijn door een complex aan factoren onterechte conclusies getrokken over het vertrek van Kaag, aldus de hoofdredactie.

Sigrid Kaag
ANP, Bart Maat

De hoofdredactie van Nieuwsuur betreurt dat in de uitzending over het vertrek van D66-leider Sigrid Kaag fouten zijn geslopen. 'Vast staat dat we onze conclusies zoals we die in de uitzending hebben gemeld onvoldoende of niet kunnen onderbouwen', stelt de hoofdredactie van het actualiteitenprogramma in een tweede toelichting op de betreffende aflevering. Vrijdag liet de hoofdredactie in een eerste verklaring al weten dat in de uitzending over Kaag niet voor de juiste vorm was gekozen.

Woordenbrei

Afgelopen donderdag besteedde Nieuwsuur aandacht aan het besluit van Kaag om de politiek te verlaten. Om te illustreren met wat voor berichten de afzwaaiend D66-leider te maken krijgt, werd in het programma een overzicht getoond van woorden die in duizend directe reacties op haar 'vertrektweet' voorkwamen. De woorden 'heks', 'stom wijf' en 'terroristenliefje' waren in deze zogeheten wordcloud het grootst weergegeven. In de uitzending werd erbij gezegd dat verreweg de meeste negatieve berichten te maken hadden met het vrouw-zijn van Kaag.

Geen bewuste framing

De hoofdredactie van Nieuwsuur stelt maandag dat die conclusie onterecht is getrokken. Ook de constatering dat 'veel' negatieve tweets over het gezin en de echtgenoot van Kaag gingen en racistisch van toon waren, bleek niet juist. 'Dat dit kon gebeuren heeft te maken met een complex aan factoren: tijdsdruk, een te ambitieus idee, redacteuren die langs elkaar heen werkten en een verkeerde uitvoering van de content-analyse', aldus de hoofdredactie in een schriftelijke verklaring. De dagelijkse leiding van het programma benadrukt dat de reden in ieder geval niet is dat bewust is gezocht naar ondersteuning voor Kaag en/of D66, 'zoals her en der op sociale media te lezen was'.

Ook in de uitzending van Nieuwsuur van maandagavond werd kort stilgestaan bij de gemaakte fouten. 'Na de uitzending bleek dat we een aantal woorden te veel gewicht hadden gegeven in onze visualisatie', aldus presentator Jeroen Wollaars.

(Bron: ANP)

Plaats als eerste een reactie

Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!

Word lid van Adformatie → Login →
Advertentie