Premium

'Ik heb een hekel aan relatiemagazines'

Het mediaportret van Betteke van Ruler.

Helaas hebben we niet meer de rechten op de originele afbeelding
adformatie

Vertel me welke media je gebruikt en ik zeg wie je bent. Deze week het mediaportret van Betteke van Ruler, emeritus hoogleraar communicatiewetenschap, gespecialiseerd in corporate communicatie en communicatiemanagement. Vandaag verschijnt haar nieuwste boek:

Wat lees of luister je iedere ochtend als eerste?

Nieuws en achtergronden op Radio 1, nog in bed

Heb je nog een papieren krant?

Jazeker, ben van de oude stempel: de Volkskrant en de NRC en zaterdags de Telegraaf, soms ook FD

Welke tv-programma heeft jouw leven veranderd?

Oei... Als er al een programma impact had is het Peyton Place geweest, de eerste echte soap. Zo Amerikaans als wat. Maar eigenlijk was het een radiozender die echt mijn leven veranderde: radio Luxemburg. Alleen maar Anglo-Amerikaanse popmuziek, aandacht voor een eigen cultuur van de jeugd, dat was ongekend. Dat heb ik als tiener meegemaakt, wat voelde dat als een bevrijding.

Met welk medium wil jij niet gezien worden?

Ik heb een hekel aan relatiemagazines, daarin is het leven meestal goed en volgend jaar nog beter. De CEO’s zijn allemaal verstandige mannen en alle afdelingen doen het geweldig.  Als er iets mis is, nemen ze alleen maar verstandige beslissingen en komt alles weer goed. Je reinste fictie dus.

Welk TV-programma had nooit mogen bestaan?

Ze mogen allemaal bestaan, ik ben tegen censuur. Ze bedienen bovendien een publiek, anders zouden ze niet bestaan. Maar ik heb een grondige hekel aan programma’s die het leed en onvermogen van individuen exploiteren.

Mijn ideale radiomoment is…

Zondagochtend Vroege Vogels. Dan weet ik zeker dat ik niks hoef behalve genieten van de heerlijke wereld die in dat programma wordt geschapen, en dat is niet eens fictie.

Aan welk programma koester je de mooiste jeugdherinnering?

Het Grand Gala du Disque, de voorloper van het songfestival. Wat was ik onder de indruk van de pracht en praal. Wij hadden geen tv dus ik moest mezelf altijd ergens binnen praten om het te zien. 

Als de krant een meneer is dan zijn sociale media…?

Een café of de dorpspomp, de plek waar de nieuwtjes en de roddels worden verteld en de sociale controle op z’n ergst is.

Welke titel zou jij graag restylen?​

Niet een titel maar de meeste studieboeken zou ik graag restylen. Wat zijn die allemaal saai vormgegeven met lappen tekst en wat zijn ze ouderwets analoog opgebouwd.

Welk blad is jouw guilty pleasure?

Niet een blad maar ik verslind altijd de reiskrant en ben dol op reisverhalen, terwijl ik helemaal geen reiziger ben. Of misschien Vrouw, bijlage van de Telegraaf, ik ben altijd onder de indruk van de strakke formule.

En wat jouw geheime tip?

Netflix en Apple Tv op mijn eigen tv, wat een genot om te kijken naar de film of serie van je eigen keuze op je eigen tijd, liefst drie afleveringen achter elkaar.

Als jij een site zou zijn, hoe ziet die er dan uit?

Pfff... Vrolijk, informatief en hopelijk altijd actueel

Betteke van Ruler gaat naar bed met?

Al 45 jaar met mijn eigen man, maar als je de media bedoelt: vroeger P&W, nu meestal Met het oog op morgen. Jammer genoeg hoor ik er nooit iets van want daarbij val ik binnen 3 minuten in slaap


 

premium

Word lid van Adformatie

Om dit artikel te kunnen lezen, moet je lid zijn van Adformatie. 15.000 vakgenoten gingen jou al voor! Meld je ook aan met een persoonlijk of teamabonnement.

Ja, ik wil een persoonlijk abonnement Ja, ik wil een teamabonnement
Advertentie