Podcast van de week: Nattigheid

Airborne kiest onderscheidende audioproducties. Deze week: Nattigheid van Ons Water.

 

Water is zo’n thema dat in Nederland zich altijd weer aandient. Want ja: we zitten onder de zeespiegel, de aarde warmt op, de zeespiegel stijgt en we hebben als land wereldwijd zo’n beetje het patent op watermanagement. Het is een volwaardige bedrijfstak, overigens vaak in de vorm van semi-overheidsinstanties. Deze instanties vertellen graag hoe belangrijk en relevant het werk is dat ze doen. En wie iets te vertellen heeft anno 2022, kijkt natuurlijk al snel naar het medium podcast.  

Opbeurende verhalen

In het aanbod komen we podcasts tegen van onder meer KWR Watercycle Research Institute, Hoogheemraadschap van Rijnland, Rijkswaterstaat en Waterschap Amstel, Gooi en Vecht. En dan is er ook nog Ons Water: een samenwerkingsverband van zo’n beetje alle belangrijke instanties in Nederland die zich met water bezig houden. Inclusief bovengenoemde en in de breedste zin van het woord, dus van het water uit de kraan, tot zwemwater en de bescherming tegen overstromingen. Sinds dit voorjaar brengt Ons Water de podcast Nattigheid uit, met als ondertitel: ‘opbeurende verhalen over ons water’. 

Drol van de keizer

De podcast is gemaakt door journaliste Tracy Metz. Zij is al lange tijd bezig met dit thema en schreef er onder meer boeken en artikelen over. In elke aflevering staat een ander sub-onderwerp centraal, zoals droogte, neerslag of riolering. In de aflevering met de prikkelende titel ‘De drol van de keizer’ reist Metz af naar de rioolwaterzuiveringsinstallatie in Den Bosch om te kijken wat er allemaal in het riool terechtkomt - of beter: wat je er allemaal uit kunt halen. Bijvoorbeeld inzichten over de volksgezondheid, zoals het aantal coronabesmettingen of de mate van drugs- en medicijngebruik. Daarnaast blijken er in het riool allerlei bruikbare reststoffen te zitten die weer nuttig zijn voor bijvoorbeeld het brouwen van Heineken bier (mja… en proost).  

Oprechte nieuwsgierigheid

De reeks is onderhoudend en leerzaam. De oprechte nieuwsgierigheid en het enthousiasme van Tracy Metz maken het leuk om naar te luisteren. Wat daarnaast opvalt, zijn de reportages: veel podcastmakers lijken te denken dat een reportage niets toevoegt, aangezien je alleen op audio aangewezen bent. Maar het tegendeel is natuurlijk waar: het horen van een specifieke locatie maakt een podcast levendig en betrekt de luisteraar bij het verhaal, want die gaat zich namelijk het verhaal verbeelden. In de afleveringen komen daarnaast veel verschillende sprekers aan bod, maar omdat het goed gestructureerd is, blijft het behapbaar. 

Net als bij de andere water-podcasts zijn we ook hier benieuwd naar de doelstellingen, of het leidt tot meer kennis over watermanagement en wie er nu uiteindelijk naar luistert - los van die andere, al dan niet podcastende, watermanagementcollega’s. Want hoe groot en veelomvattend het onderwerp ook is, het blijft tegelijkertijd natuurlijk een niche. Hoe dan ook: wie tot in detail wil weten hoe het zit met water in Nederland, kan zich daar dus al luisterend wel helemaal in vastbijten.

Luister naar Nattigheid op Spotify.

Meer luisteren?

Alle eerdere ‘podcasts van de week’ vind je op deze overzichtspagina. Gelijk luisteren? Dat kan met deze handige afspeellijst op Spotify.

Plaats als eerste een reactie

Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!

Word lid van Adformatie → Login →
Advertentie