DDMA weer terug in overleg over e-mailcode

De DDMA heeft aan betrokken partijen laten weten terug te zullen keren in het branchebrede overleg onder leiding van ECP.nl om te komen tot een gezamenlijk e-mailmarketing code.

Helaas hebben we niet meer de rechten op de originele afbeelding
adformatie

De patstelling die tussen de partijen in het overleg ontstond, is inmiddels opgeheven. Nu alle belanghebbende organisaties weer on speaking terms zijn, hoopt de DDMA dat uit het overleg een e-mailmarketing code voortkomt die recht doet aan de belangen van bedrijven en consumenten. Ook biedt de nieuwe situatie de mogelijkheid voor de DDMA om de gezamenlijke lobby, in samenwerking met VNO NCW, opnieuw op te pakken. De DDMA heeft de ontwikkeling van een eigen e-mailcode stopgezet.

Minister Donner van Justitie heeft vorige week al laten weten dat hij het versturen van ongewenste e-mails niet juridisch strafbaar wil maken. Spam is bestuursrechtelijk verboden volgens de nieuwe telecommunicatiewet, maar D66 en PvdA wilden het ook via het strafrecht verbieden. Donner zei vorige week tijdens het debat over aanpassing van de richtlijn elektronische handel in de Tweede Kamer dat een verbod op spam voldoende geregeld is in de telecommunicatiewet. De Tweede kamer nam deze vorige week aan en de wet gaat nu ter goedkeuring naar de Eerste Kamer.

In de wet staat dat de verzender van e-mails moet kunnen aantonen dat de ontvanger daarom heeft gevraagd. Als dat niet zo is, kan de toezichthouder Opta een boete opleggen van maximaal 4.500 euro. Maar PvdA en D66 wilden het versturen van spam ook juridisch strafbaar maken. ‘Dan heb je een extra stok achter de deur omdat een spam-verstuurder dan bijvoorbeeld ook een gevangenisstraf kan krijgen’, zei D66-woordvoerster Medy van der Laan.
Een apart meldpunt voor spam, ook een wens van D66 en PvdA, ziet Donner niet zitten. Dat is volgens hem namelijk een taak voor de Opta. Die laat echter weten geen klachten van consumenten te zullen behandelen. ‘Maar we gaan wel optreden tegen bedrijven die spam versturen’, aldus een woordvoerder van de Opta. Van der Laan is nu bang dat de Opta overbelast gaat raken.
Deze week wordt in de Tweede Kamer gestemd over de richtlijn.

De Amerikaanse senaat heeft onlangs wel een wet aangenomen die het verbiedt om op slinkse wijze spam te versturen. Er mogen geen valse afzenderadressen meer worden gebruikt en er mag ook geen e-mail meer worden verstuurd onder misleidende onderwerpen. De nieuwe wetgeving verbiedt ook het harvesten van e-mailadressen via websites en verplicht tot een goed werkende unsubscribe optie. Spammers die worden betrapt kunnen tot een celstraf van drie jaar worden veroordeeld. De anti-spammers zijn niet ontevreden over de nieuwe wetgeving, maar toch verwachten ze de komende tijd geen afname van spam.

Plaats als eerste een reactie

Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!

Word lid van Adformatie → Login →
Advertentie