Premium

Maryam Boonstra: 'Een doordachte logistieke aanpak is een must voor elke onderneming die wil schitteren'

Marketing en business development manager bij PostNL, Maryam Boonstra ziet logistiek een centrale rol innemen in de toekomst van marketing.

Maryam Boonstra

De wereld van commerce heeft een spectaculaire transformatie doorgemaakt met de opkomst van e-commerce. Niet alleen de (r)etailers, maar ook distributeurs en merkfabrikanten zijn direct verbonden met consumenten. Nederland heeft een mijlpaal bereikt; er zijn nu meer online winkels dan traditionele fysieke vestigingen, dat blijkt uit de cijfers van het CBS. In 2022 heeft 74 procent van de Nederlanders van 12 jaar of ouder, online aankopen gedaan.

De energie van e-commerce-logistiek

Logistiek is het hart van dit digitale tijdperk geworden. Van het inkopen van goederen tot het moment van levering, van het opslaan van de voorraad tot het veilig en correct inpakken van bestellingen. Voor webwinkels is het logistieke proces daarom van essentieel belang. Een naadloze en efficiënte logistieke keten wordt een cruciaal element voor het succes van de bedrijven die online actief zijn. Daarom ben ik ervan overtuigd dat logistiek een centrale rol inneemt in de toekomst van de marketing.

Logistiek overstijgt het operationele niveau en is uitgegroeid tot een strategisch hulpmiddel met geavanceerde technologieën en klantgerichte benaderingen. Het is de sleutel geworden om klanttevredenheid te stimuleren, merkloyaliteit op te bouwen en concurrentievoordeel te verwerven.

In een tijdperk van snelle e-commerce en digitale metamorfose, is logistiek verweven met elke stap van de customer journey. Niet alleen topkwaliteit producten, maar ook een vlekkeloze en onberispelijke leveringservaring zijn tegenwoordig essentieel voor de klant. Merken die hierin slagen, smeden een krachtig wapen voor een voorsprong op de concurrentie.

Personalisatie: de magie van maatwerk

Personalisatie is het hart van moderne marketing. Logistiek versterkt deze personalisatie door op maat gemaakte opties te bieden aan klanten. Denk aan verpakkingen op maat, leveringstijden die zijn afgestemd op persoonlijke voorkeuren en exclusieve verzendopties voor trouwe klanten. Bedrijven die deze magische combinatie weten te bereiken, zullen als winnaars uit de bus komen in de markt van morgen.

Groene logistiek voor een groene toekomst

Duurzaamheid is de nieuwe norm voor consumenten. Zij verkiezen merken die zich inzetten voor het milieu. Logistiek speelt een cruciale rol in het verminderen van de ecologische voetafdruk. Efficiënte routeplanning, duurzame verpakkingen en groene logistieke oplossingen zijn wegen die bedrijven bewandelen om hun duurzaamheidsdoelen te behalen en zich te onderscheiden in de markt.

De kunst van een onvergetelijke logistieke ervaring

In een concurrerende markt kan de logistieke ervaring het verschil maken voor de consument. Een vlekkeloze levering, eenvoudige retourprocessen en attente klantenservice kunnen bedrijven helpen om op te vallen en loyale klanten te winnen. Slimme marketeers zullen logistieke klantervaringen integreren in hun merkstrategie om klantloyaliteit te stimuleren.

Het kenmerk van identiteit

Een naadloze en bevredigende logistieke ervaring kan merken helpen om klantloyaliteit op te bouwen, positieve merkassociaties te bevorderen en zich te onderscheiden van de concurrentie. Door te focussen op efficiëntie, transparantie, klantenservice, duurzaamheid en flexibiliteit in logistieke processen, kunnen merken een onvergetelijk kenmerk creëren dat lang bij klanten blijft hangen. In een wereld waar consumenten steeds hogere verwachtingen hebben, zal de logistieke ervaring het hart vormen van de competitieve markt van de toekomst.

Logistiek is niet langer alleen een operationeel facet; het is de nieuwe frontlinie van moderne marketing. De toekomst van marketing ligt in de kracht van logistiek om klanttevredenheid te bevorderen, duurzaamheid te integreren en de concurrentie voor te blijven. Met e-commerce, personalisatie, duurzaamheid en klantgerichtheid als drijvende krachten, zal logistiek een essentiële rol blijven spelen in het succes van bedrijven in de dynamische wereld van marketing.

Logistiek speelt wat mij betreft niet langer een bijrol, maar is de absolute ster op het podium. Omdat het niet alleen de uitvoering van je marketingstrategie mogelijk maakt, maar ook rechtstreeks de tevredenheid van je klanten beïnvloedt. Verbeeld je eens: de naadloze integratie van logistieke overwegingen in je marketingplan vormt de lijm die je klantreis tot een samenhangend geheel smeedt. Het is de belofte die je doet tijdens het verleiden van je doelgroep, en die belofte komt tot leven in die opwindende leveringservaring. Het slim inzetten van logistiek is als het kruiden van je marketingcocktail, waarbij je de verwachtingen van je klanten overtreft, positieve associaties rondom je merk creëert en een competitieve voorsprong verwerft in een wereld die steeds veeleisender wordt.

Want geloof me, in de huidige markt is een doordachte logistieke aanpak niet alleen een troef, maar een absolute must voor elke onderneming die wil schitteren. Het nieuwe gezicht van marketing in de toekomst.

Deze rubriek kwam tot stand in samenwerking met Nima. 

premium

Word lid van Adformatie

Om dit artikel te kunnen lezen, moet je lid zijn van Adformatie. 15.000 vakgenoten gingen jou al voor! Meld je ook aan met een persoonlijk of teamabonnement.

Ja, ik wil een persoonlijk abonnement Ja, ik wil een teamabonnement
Advertentie