Politiemerk is toe aan grote herpositionering

De Nederlandse Politie had ooit Gezag en Autoriteit. Kernwaarden waar elk zichzelf respecterend merk een moord voor zou plegen. Het is verkwanseld en dat heeft het werk van de gewone agent levensgevaarlijk gemaakt. Als een politiechefje in Drenthe dan ook nog eens instemmend twittert over een fascistische PVV, weet je dat het echt tijd is voor een rigoreuze herpositionering van een verpolitiekte organisatie.

Helaas hebben we niet meer de rechten op de originele afbeelding
adformatie

Het is natuurlijk maar de districtchef van de regio Zuidoost Drenthe, maar als Tweet mag het tellen wat ze er gisteren uitflapte: ‘Politiek is nu goed wakker en buitelt over elkaar als het gaat om terechte zorg voor fascistische PVV’ http://twitter.com/grotedame

Ooit begonnen als agente. Maar vooral ook emancipatiewerkster van de Nederlandse Politiebond geweest, oprichter eerste emancipatiecomissie bij de politie, eerste vrouw bij de mobiele eenheid, bijgedragen aan onderzoek naar deeltijd bij de politie en ongewenste omgangsvormen http://linkd.in/czgiGq

Als je dat zo leest, weet je waarom de politie sinds eind jaren ’60 jaar na jaar meer aan gezag en autoriteit heeft verloren. Op het hoogtepunt van de flower power jaren was het gezag niet populair - toen werd de eenvoudige wijkagent op zijn beurt uitgemaakt voor ‘fascist’ als hij iemand zonder licht op de fiets aanhield en bekeurde. Dat werd de politie op een gegeven moment wat teveel. Altijd maar voor vulles uitgemaakt worden omdat je de wet handhaaft: het werk moest wel een beetje leuk blijven. De knieval kon niet uitblijven en werd publiekelijk beleden met de campagne ‘De politie is je beste vriend’.

Het is nooit meer goed gekomen. Tientallen jaren later waart de geest van die campagne nog volop rond in de politie-organisatie. Tientallen jaren lang heeft de agent steeds meer van z'n waardigheid moeten inleveren. De agent kreeg het ene na het andere musical-uniform aangemeten, waarvan je onwillekeurig in de lach schoot. De agent moest altijd geduldig blijven uitleggen wat de burger fout had gedaan, ook al was het letterlijk naast een pontificaal dubbel geparkeerde Hummer. De agent moest andere culturen leren kennen en dus snappen waarom allochtone jongens “Hoerrrrr!” roepen naar passerende meisjes. De agent die ondanks z’n begripvolle houding toch eens z’n dienstwapen had moeten grijpen, werd op non-actief gezet en urenlang ondervraagd over het incident waarin een doorgesnoven gek met slagersmes ‘het slachtoffer’ werd van de poltiekogel.

Een van de agenten die bijna gelynched werd in Hoek van Holland schijnt geroepen te hebben: “Hiervoor ben ik niet bij de politie gegaan”. Je vraagt je dan toch af wat hij in gedachten had toen hij zich aanmeldde voor de politie-academie. Wat was zijn perceptie? Een rustig baantje? Het geeft maar aan hoezeer de politie z’n USP’s is verloren sinds die fatale campagne van eind jaren ’60. Gezag en Autoriteit: elk zichzelf respecterend merk zou er een moord voor plegen. De Nederlandse Politie had het allemaal. Het is verkwanseld. En zou dat voor andere merken hooguit vervelend zijn, voor de agent die het merk politie dagelijks vertegenwoordigt in een respectloze samenleving, is het levensgevaarlijk.

De politie is niets zonder Gezag en Autoriteit. Als we vroeger op straat voetbalden waren we als de dood voor de wijkagent: hij stond erom bekend de bal in beslag te nemen “en de volgende keer ga je mee naar het bureau, begrepen ventje?” Ja agent. Nu is de wijkagent een buurtpedagoog - en wie is er bang voor een buurtpedagoog. De politie is er om wetten te handhaven en burgers een gevoel van veiligheid te bieden. Dat lukt niet als niemand nog ontzag voor je heeft. Als iemand ongestraft naar je kan spugen, ongestraft een steen naar je kan gooien, ongestraft een grote mond tegen je kan opzetten en als omstanders zonder aarzelen proberen om je van hulpverlening af te houden, dan weet je als agent dat de grens bereikt is.

Dan wordt het tijd voor een rigoreuze herpositionering. In ieder geval te beginnen door zo’n twitterende Gerda Dijksman niet slechts een reprimande te geven, maar keihard en publiekelijk te schorsen. En erna aan een cultuuromslag in denken en doen te beginnen die uiteindelijk weer agenten oplevert die je op z’n minst respecteert en liever nog een gezond beetje bang voor bent.

Het is tijd dat de politie onze beste vijand wordt.

Plaats als eerste een reactie

Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!

Word lid van Adformatie → Login →
Advertentie