Premium

De ingrediënten voor merkdenken vandaag de dag volgens Leo Hensen (Odido)

Random Pic(k) Of The Day For A Week. Nils Adriaans vraagt vakgenoten naar hun inspiratie. Ditmaal Leo Hensen van Odido, Ben en Simpel.

Leo Hensen, fotografie Mark David / Phenster

Deze week was Leo Hensen, Director Marketing & Communications Odido Nederland, curator van Random Pic(k) Of The Day For A Week. Vijf dagen lang deelde hij zijn inspiratie op de LinkedIn-pagina van Nils Adriaans en Adformatie (één bijdrage per dag).

Hensen over zijn week: 'Als trotse Directeur Marketing en Communicatie bij Odido, Ben en Simpel duik ik elke dag in de wondere wereld van klantervaringen. Wat houdt een merk levend én relevant in deze snel veranderende tijden?

Technologische innovaties ontwikkelen zich in rap tempo, wat ruimte biedt voor frisse, nieuwe initiatieven. En dan is er nog ons groeiende besef van de sociale en ecologische verantwoordelijkheden die we hebben. Daar kunnen en willen we niet meer omheen. Ik geloof sterk in inclusiviteit, samenwerking, authenticiteit en het tonen van lef. Dit zijn voor mij dé ingrediënten voor het merkdenken en -strategie van vandaag de dag.

De komende dagen neem ik je mee in een aantal sprekende voorbeelden die hopelijk inspireren op het gebied van relevante en purpose-gedreven initiatieven. Veel plezier.'

Hier zijn 5 bijdragen: 

1. Lef - Het beste uit elkaar halen: Ikea & Sonos

'We trappen af met een geniale brand collab. Meteen al niet de minste namen, maar wel uit totaal verschillende categorieën. Twee hele sterke merken en producten die de handen ineen hebben geslagen en een reeks speakers op de markt hebben gebracht.

Samen willen Ikea en Sonos een goede geluidservaring in huis beschikbaar maken voor zoveel mogelijk mensen. Wat ik heel sterk aan deze samenwerking vind, is dat de kernwaarden en kwaliteiten van elk bedrijf afzonderlijk zó sterk naar voren komen in deze nieuwe producten. Het functionele, minimalistische, maar toch vriendelijke design van Ikea met de ultieme geluidsbeleving van Sonos. Vooral het idee om een speaker in een tafellamp te verwerken is clever. Waar de merkwaarde van vooral Ikea nog extra naar voren komt, is dat de speakers (met hulp van Ikea’s bekende schaalvoordelen) voor een ‘democratische’ prijs op de markt wordt gebracht: echt voor iedereen.

Wie weet zit er meer in dit vat: creative director Eric Groza gebruikte AI-tool Midjourney om tot een fantastisch en realistisch ontwerp te komen van een Ikea & Patagonia-collectie. Ik ben fan.'

Ikea X Sonos
Ikea X Sonos
Ikea X Patagonia (met dank aan AI)
Ikea X Patagonia (met dank aan AI)

2. Apple en CitizenM - Wanneer de inzet van technologie leidt tot meer menselijkheid

'Hier zijn natuurlijk tal van voorbeelden voor te noemen, maar het is ook een kunst om technologisch gemak op een treffende manier over te brengen. Voor mij persoonlijk is de commercial The Greatest van Apple (zie hieronder) wel het meest toonaangevende voorbeeld. In de basis is dit een commercial over de toegankelijkheidsfeatures van de iPhone. Een technisch onderwerp zou je zeggen.

Maar Apple weet op inspirerende wijze, zonder in drama te vervallen, te laten zien hoe de inzet van technologie de kwaliteit van leven en het genieten verhoogt en zo participatie beter mogelijk maakt. Prachtig voorbeeld hoe je productfeatures betekenisvol kan overbrengen. De tekst die wordt gezongen is overigens afkomstig van een peptalk van Muhammad Ali; dat is zo powerful in combinatie met de sterke personen die in de video worden getoond.

Een heel ander voorbeeld is CitizenM. Een van origine Nederlandse hotelketen die een eigen positie heeft in het hogere segment, juist door het onderscheidende klantgemak met een 100% digitale ervaring. Alles wordt geregeld in de CitizenM-app, van inchecken tot de zonwering aanpassen, deuren openen en sluiten, eten en drinken bestellen en huishoudelijke taken inhuren.

En wat levert dat op? Dat medewerkers tijd hebben voor de echte menselijke verbinding. Meer tijd voor extra persoonlijke aandacht en een glimlach. Dit is een mooi voorbeeld van inzetten van technologie waar het kan, waarmee ruimte wordt gecreëerd voor iets dat onderscheidend is. En daarmee dus een win-win voor de klantervaring.'

3. Het echte authentieke verhaal - Het andere gezicht van sport: Atletiekunie Nederland

'Veel mensen zullen het succes van de Nederlandse ploeg tijdens het WK Atletiek in Boedapest hebben gevolgd. En sport leent zich natuurlijk als geen ander voor sponsoring.

Prestaties zijn prachtig. De vraag is alleen of het verhaal achter het succes niet veel interessanter is; het echte authentieke verhaal. Succes komt niet vanzelf; daar is inzet voor nodig en dat doet een sporter niet alleen. Dat je dan ook niet alleen wint is heel mooi in beeld gebracht door de Atletiekunie als Reel op Instagram.

Prachtige beelden: echt en oprecht, en voor mij het bewijs dat sport een gedeelde beleving is.'

'Liquid Death verkoopt water in bierachtige halve liter blikken, versierd met smeltende schedels'

4. Met lef disruptief zijn (en ook nog eens een maatschappelijk probleem aanpakken): Liquid Death

'Liquid Death verkoopt misschien wel het meest onschuldige en eenvoudige product ooit: water. Maar door hun unieke branding weten ze water voor een nieuw publiek cool te maken.

Liquid Death verkoopt water in bierachtige halve liter blikken, versierd met smeltende schedels. Je kan kiezen uit gewoon ‘plat’ water, met prik, of verschillende smaakjes als ‘Berry it Alive’ en ‘Mango Chainsaw’. De grafische beelden lenen ze sterk uit de skate-, punk- en metal-scene. Met deze opvallende blikken nodigt het merk zijn klanten uit om 'hun dorst te vermoorden'.

Daarmee slaan ze twee vliegen in één klap. Niet alleen omdat ze waterdrinken cool weten te maken onder jongeren (een stuk gezonder), maar ook omdat blik een stuk beter te recyclen is dan de standaard plastic single-use waterflesjes. Daarnaast wordt voor elk verkocht blikje een percentage gedoneerd om plasticvervuiling te bestrijden en werken ze met verschillende non-profitorganisaties samen. Onder het ruige uiterlijk schuilt dus ook een groot maatschappelijk hart.

Om hun merkverhaal te vertellen, zetten ze een zwarte vorm van humor in; gedurfd, creatief en zeker een ultiem voorbeeld van lef tonen. Zo maakten ze een korte horrorfilm over moordlustige waterblikken (7.5 op IMDb) en zette het merk vorig jaar tijdens de Super Bowl een commercial (Breaking The Law) in waarin jonge kinderen werden getoond die al feestend Liquid Death drinken. Vanwege de op-bier-lijkende verpakkingen zorgde dit voor flinke ophef (‘Don't be scared, it’s just water!’).

Met een super-gewaagde en disruptieve branding weet het merk op te vallen in het waterschap, wat in dit geval een enorme fan-base heeft opgeleverd in de VS.'

Liquid Death verkoopt water in bierachtige halve liter blikken, versierd met smeltende schedels
Liquid Death verkoopt water in bierachtige halve liter blikken, versierd met smeltende schedels

5. Duurzaamheid: gewoon doen. Apple's Mother Nature en Appie's eiwittransitie

Afgelopen week bracht Apple een fantastische video (zie onder) uit over hun duurzaamheidsbeleid met. Normaliter zijn duurzaamheidsrapporten lange lappen tekst met een boel cijfers. Maar Apple weet dit weer op een briljante manier over te brengen.

In de video bereidt het techbedrijf uit Cupertino zich voor op hoog bezoek: niemand minder dan Mother Nature komt langs om de voortgang van de sustainability-doelen te controleren. Zelfs CEO Tim Cook probeert zenuwachtig nog zijn lines te oefenen voor de meeting. Dan arriveert Ze, geportretteerd door actrice Octavia Spencer (onder andere bekend uit The Help). Fantastisch gecast en met haar typische attitude een mooie verpersoonlijking van onze Moeder Natuur.

Maar niet alleen de setting en manier van presenteren zijn indrukwekkend: extra sterk is dat Apple daadwerkelijk ambitieuze doelen stelt en belangrijker, deze haalt. Zo ben je in vijf minuten compleet op de hoogte van de acties die het bedrijf op duurzaamheidsgebied onderneemt, zonder dat het als vijf minuten voelt.

Maar ook in eigen land gebeuren er mooie dingen op duurzaamheidsgebied.

Ik wil afsluiten met een prachtig nieuw initiatief dat Albert Heijn afgelopen week lanceerde: AH Terra. Een nieuwe eigen-merklijn van zo’n 200 plantaardige producten. Hiermee zet Nederlands grootste supermarkt keten zich in voor een duurzamer voedselsysteem en de eiwittransitie. In 2025 wil Albert Heijn dat 50% van de verkochte eiwitten van plantaardige oorsprong zijn en in 2030 60%.

Het is mooi om te zien dat AH ook hierin zijn verantwoordelijk heel serieus neemt, maar dit op een innovatieve manier met business weet te verweven. En dus niet alleen stelling neemt in het hele uitstootdebat, maar ook keuzes maakt en daad bij het woord voegt. Hiermee onderscheidt AH zich echt van de concurrentie: door je nek uit te steken en met een productlijn van deze omvang te komen.'

AH Terra, een nieuwe eigen-merklijn van zo’n 200 plantaardige producten
AH Terra, een nieuwe eigen-merklijn van zo’n 200 plantaardige producten

Komende week is Barbara Bijlard, Managing Director DDB Amsterdam / Part of 180 Leadership team, curator van #RPOTDFAW.

premium

Word lid van Adformatie

Om dit artikel te kunnen lezen, moet je lid zijn van Adformatie. 15.000 vakgenoten gingen jou al voor! Meld je ook aan met een persoonlijk of teamabonnement.

Ja, ik wil een persoonlijk abonnement Ja, ik wil een teamabonnement
Advertentie