Premium

Rusland dreigt merken als Coca-Cola, McDonald’s, Ikea met inbeslagnames en arrestaties

Merken steeds meer onderdeel van oorlog. Oekraïne spreekt Microsoft, Oracle en SAP aan (en dankt Facebook).

McDonald's in Moskou
Shutterstock

Merken raken steeds meer betrokken bij de oorlog in de Oekraïne. Waar het aanvankelijk ging om een stroom van aankondigingen van bedrijven die hun activiteiten stopten in Rusland, van WPP en Shell tot Chanel en Ikea, worden ze nu meegetrokken in de strijd door zowel Rusland als Oekraïne

Vanochtend maakte de Wall Street Journal bekend dat Russische aanklagers afgelopen week bedrijven als Coca-Cola, McDonald's, Procter & Gamble, IBM en KFC-eigenaar Yum Brands hebben gedreigd  met het in beslag nemen van activa, waaronder handelsmerken, en de arrestatie van kritische bestuurders. Ook zouden de bedrijven voor de rechter worden gebracht.

Eerder al nam de regering in Moskou een wetsvoorstel aan om bedrijven die voor meer dan 25 procent in handen zijn van buitenlanders uit zogeheten "onvriendelijke naties" onder curatele te kunnen stellen. Er zou een lijst met 59 namen rondgaan van onder meer Shell, Volkswagen, Toyota en Ikea.  

Zwart of wit

Bedrijven zouden die curatele kunnen voorkomen door binnen vijf dagen na aankondiging de activiteiten te hervatten of hun aandelen te verkopen. Anders worden de bedrijfsbezittingen en -activiteiten ondergebracht in een nieuwe onderneming, waarvan de aandelen na drie maanden geveild.

Ook aan Oekraïense kant worden de grote mondiale merken betrokken in de strijd. President Volodimir Zelenski riep in een tweet zondagavond Microsoft, Oracle en SAP op om verder te gaan in hun stappen tegen Rusland en de ondersteuning van hun producten in Rusland te stoppen:

‘Er zijn nu geen halve beslissingen of grijsgebieden! Er is alleen zwart en wit, goed of het kwaad! Je bent of voor vrede of steunt de moord van de bloedige Russische agressor op Oekraïense kinderen en vrouwen.’

Oracle reageerde daarop door in een serie tweets te laten zien dat het al zijn activiteiten heeft gestopt in Rusland en op geen enkele manier, ook niet via derde partijen, ondersteuning biedt aan gebruikers van zijn producten daar.

Microsoft, dat zijn sales in Rusland eerder deze maand al stopzette, heeft niet gereageerd op de oproep van Zelenski, evenmin als SAP. Dit heeft eerder ‘de activiteiten in Rusland stopgezet in overeenstemming met sancties’ en de verkopen gestaakt.

Zelenski prees Meta ‘en andere platformen’ in een andere tweet en bedankte het moederbedrijf van Facebook en Instagram voor de hulp in de felle strijd in de informatieve ruimte.

Facebook staat inwoners uit Oekraïne, Polen en Rusland 'tijdelijk' toe om verwensingen als ‘dood aan Poetin', 'dood aan de Russische soldaten' te plaatsen. Voorheen werden de gewelddadige berichten verwijderd.

Poetin riep daarop de Amerikaanse regering op om de 'extremistische activiteiten' van Meta een halt toe te roepen. Facebook is vorige week geblokkeerd door de Russische autoriteiten, onder andere omdat het platform niet mee wilde werken aan nieuwe Russische wetgeving tegen 'nepnieuws'. 

premium

Word lid van Adformatie

Om dit artikel te kunnen lezen, moet je lid zijn van Adformatie. 15.000 vakgenoten gingen jou al voor! Meld je ook aan met een persoonlijk of teamabonnement.

Ja, ik wil een persoonlijk abonnement Ja, ik wil een teamabonnement
Advertentie