Facebook wijzigt beleid: Oekraïners mogen Poetin doodwensen

In het licht van de Russische inval verandert Facebook zijn moderatieregels. Poetin reageert woedend, maar heeft Facebook al verbannen.

'Dood aan Poetin', 'dood aan de Russische soldaten' en 'dood aan Alexander Lukashenko'. Facebook staat inwoners uit Oekraïne, Polen en Rusland 'tijdelijk' toe om deze en enkele andere uitdrukkingen te plaatsen op het sociale medium. Voorheen werden de gewelddadige berichten verwijderd. In het licht van de Russische inval in Oekraïne verheft Facebook de vrijheid van meningsuiting boven zijn reguliere moderatieregels. Reuters schreef als eerste over de moderatiewijziging. 

Advertentie
advertisement

Concrete bedreigingen blijven verboden

Meta - het moederbedrijf van Facebook - bevestigt de wijziging maar zegt niet voor hoe lang die is. Een woordvoerder meldt wel dat 'geloofwaardige oproepen tot geweld tegen Russische burgers' verboden blijven. Volgens Reuters haalt Facebook ook 'specifieke, geloofwaardige bedreigingen tegen Poetin en Lukashenko' weg. Lukashenko is de president van Belarus, een staat die Rusland helpt in de oorlog tegen Oekraïne. 

Poetin heeft Facebook verbannen

Poetin heeft de Amerikaanse regering opgeroepen om de 'extremistische activiteiten' van Meta een halt toe te roepen. Facebook is vorige week geblokkeerd door de Russische autoriteiten, onder andere omdat het platform niet mee wilde werken aan nieuwe Russische wetgeving tegen 'nepnieuws'. 

Facebook heeft onlangs ook maatregelen getroffen om de accounts van Russische propagandazenders minder zichtbaar te maken. Zenders als RT en Sputnik kunnen ook geen geld meer verdienen aan hun Facebook-accounts. 

Plaats als eerste een reactie

**Bold** _italic_
Uw emailadres wordt uitsluitend gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is alleen zichtbaar voor de redactie.
Advertentie