Amsterdammers mogen 1.334 bruggen een naam geven

Wat komt na het Liefdesbruggetje en de Warmoesbrug? Bij vernoemingen naar personen geeft Amsterdam de voorkeur aan vrouwen.

[door Esther Walstra, Binnenlands Bestuur]

Maar liefst 1.334 bruggen in Amsterdam gaan naamloos door het leven. Sterker nog, een naam voor een hoofdstedelijke brug lijkt eerder een uitzondering te zijn dan regel. Slechts een kwart van alle bruggen draagt een naam, de rest heeft alleen een nummer. De gemeente Amsterdam wil nu dat ook de overige bruggen een naam krijgen. ‘Dat is niet alleen leuk,’ aldus de gemeente, ‘maar het is ook belangrijk dat bruggen bij iedereen bekend zijn onder dezelfde noemer, bijvoorbeeld omdat er dan geen verwarring kan ontstaan als hulpdiensten met elkaar communiceren.’

Volksmond

Er waren al veel bruggen in de hoofdstad die een niet-officiële naam hadden. Zo wordt in de volksmond gesproken over de Duizendste Brug, het Liefdesbruggetje (foto) en de Warmoesbrug. ‘Zo zijn er inmiddels 62 brugnamen officieel gemaakt,’ meldt de gemeente. ‘Maar 88 bruggen die geen officiële namen hadden, maar in de volksmond een officieuze, zijn uit de gemeentelijke registratie verwijderd.’

Bijzondere mensen

Het college met voorstellen te komen. ‘Ze kunnen worden vernoemd naar Amsterdammers die veel hebben betekend voor de stad of naar andere bijzondere mensen.’ Vervolgens buigt de Commissie naamgeving openbare ruimten zich over de inzendingen. En die commissie selecteert de naamsuggesties op hele specifieke zaken.

Geen hippe namen

Zo mogen personen pas vernoemd worden vanaf vijf jaar na overlijden, met uitzondering van leden van het Koninklijk Huis. Bij persoonsvernoemingen gaat de voorkeur uit naar de namen van vrouwen en ondervertegenwoordigde groepen uit de samenleving. Diversiteit staat hierbij voorop.

Overigens zullen hippe namen de brug niet gaan halen. ‘Omdat de naamgeving voor zeer lange termijn geldt, moet worden gewaakt voor modieuze naamgeving en moet terughoudendheid worden betracht bij naamgeving op grond van actualiteiten,’ aldus Amsterdam.

De Armbrug, brug nummer 208, in het oude centrum (foto) is officieel, en biedt uitzicht op de Oudezijds Kolk en de Sint Nicolaaskerk.

Plaats als eerste een reactie

Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!

Word lid van Adformatie → Login →
Advertentie