Merk & Strategie

Door dieselgate verdwijnen 30 duizend banen bij Volkswagen

Redactie | 18 november 2016, 12:05

De reorganisatie moet na het recente dieselschandaal een jaarlijkse kostenbesparing van 3,7 miljard euro opleveren.

Volkswagen heeft overeenstemming bereikt met de vakbonden over het schrappen van 30.000 banen in de komende vier jaar. De autobouwer creëert in dezelfde periode zo&;n 9000 nieuwe banen door te investeren in onder meer elektrisch rijden. Dat maakte het concern vrijdagochtend bekend.

De reorganisatie moet na het recente dieselschandaal een jaarlijkse kostenbesparing van 3,7 miljard euro opleveren om de winstmarge op te krikken van 1,6 procent naar 4 procent. Volkswagen gaf vorig jaar toe op grote schaal te hebben gesjoemeld om de uitstoot van dieselmotoren rooskleuriger voor te wenden. De nasleep daarvan kost vele miljarden euro&;s.

Bij Volkswagen werken wereldwijd zo&;n 624.000 mensen. Het grootste deel van het banenverlies, zo&;n 23.000 functies, zou in Duitsland plaatsvinden. De overige banen verdwijnen vooral in Argentinië en Brazilië.

Met de banenreductie, die zonder gedwongen ontslagen moet worden behaald, wordt ook de transitie naar elektrische auto&;s en zelfrijdende voertuigen gefinancierd. De bonden hadden erop aangedrongen dat met die innovatie ook nieuwe banen in Duitsland worden gecreëerd.

Volkswagen gaat onder meer twee volledig elektrische auto&;s produceren in fabrieken in Wolfsburg en Zwickau. Het doel is om in 2025 jaarlijks 3 miljoen elektrische auto&;s van de lopende band te laten rollen. Daarnaast wordt ingezet op diensten als autodelen.

Bron: ANP

Over de auteur

Reacties op dit artikel (0)

Comment author avatar

Gerelateerde items Volkswagen dieselgate sjoemelsoftware

Meer in channel Merk & Strategie

Blijf op de hoogte

Van onze partners

Whitepapers

Adfo Events

Populaire blogs