‘Pixels in de ogen, inkt eromheen’

Roderick Mirande, redactie | 12 augustus 2013, 12:43

Het is de eerste keer dat het jaarlijkse in het teken van een thema staat: 'Print the Future'

Een intrigerend thema noemt Harriët Schrier, algemeen secretaris van Groep Publiekstijdschriften, het. ‘We hebben het thema uitgewerkt in de visual, je ziet ogen weergegeven in pixels en daaromheen inktspetters. De toekomst van tijdschriften is ook pixels, we zitten in een overgang naar digitaal. Maar inkt en papier blijven onlosmakelijk verbonden met tijdschriften.’

De Groep Publiekstijdschriften (GPT), dat het TijdschriftenGala (12 december) organiseert, kiest dit jaar voor een journalistieke invalshoek. Het idee is om het gala te verdiepen met een inhoudelijk programma over bovengenoemd thema.

De uitreiking zelf wordt flink wat compacter gemaakt. Schrier: ‘We kregen vorig jaar terug dat het een veel te lange zit was. We gaan er nu naar streven om de prijzen binnen een uur uit te reiken. Het gaat ook om het feest erna.’

De eerste klap is een daalder waard, GPT heeft één categorie geschrapt: Tijdschriftcover van het Jaar. (De laatste jaren onder andere gewonnen door VPRO Gids (meer dan eens), Vrij Nederland en Libelle). De overweging is volgens Schrier dat de beste cover al een ander platform heeft: De Nationale Coverdag.

Het karakter van de Mercur wordt steeds digitaler als we Schrier mogen geloven. Zo mag de inzending voor lancering van het jaar 100 procent digitaal zijn. Dat mocht vorig jaar nog niet. Dat geldt (nog) niet voor de hoofdprijs: Tijdschrift van het Jaar. Dat moet (ook) een papieren verschijningsvorm hebben.

De jury wordt op 26 augustus bekend gemaakt.

De inschrijving voor de Mercurs 2013 is geopend. Voor de kleine lettertjes dienaangaande, klik .

Over de auteur

Roderick Mirande
Redacteur Merk & Strategie Lees meer over Roderick Mirande

Reacties op dit artikel (0)

Comment author avatar

Gerelateerde items Mercur Tijdschriftengala Schrier