Laten we verder kijken dan gouden eieren en raket-emojis

Tegenwoordig lijkt het alsof een cursus van 2 uur en een raket-emoji in je LinkedIn profiel genoeg is om je een professional te mogen noemen

De beloofde groei, als een raket

Verandering als enige constante

De afgelopen jaren hebben wederom aangetoond dat verandering de enige constante is. Een gedegen strategie helpt om verandering te omarmen, om koers te houden en het einddoel niet uit het zicht te verliezen. Maar om dat vol te houden hebben we van tijd tot tijd allemaal een helpende hand, goed advies en een gezonde dosis lef nodig.

Dat betekent wat ons betreft niet geloven in het bestaan van gouden eieren of het vertrouwen op een van de vele raket-emojis op LinkedIn.

Lieve peopletjes

We begeven ons in een sterk groeiende branche met bureaus, van creatief tot media en marketing, tot PR. Echter verbleekt zelfs deze groei bij de groei van een andere sector, coaches.

Naast de groep coaches met een gedegen opleiding en accreditatie, wordt vooral de groep zelfbenoemde coaches groter en groter. Het AD schreef er in april nog over. De kop van het artikel is duidelijk: Wildgroei aan coaches: ‘Sommigen hebben gewoon niet de levenservaring om anderen te helpen’.

Voor degenen die zich verder in dit fenomeen willen verdiepen, wacht niet langer ‘lieve peopletjes’ en val van verbazing in verbazing op het Instagram-account Onpersoonlijkegroei2.

Velen van ons lachen wat af bij het kijken naar deze life coaches. Het lachen vergaat je waarschijnlijk snel als je je realiseert dat het advies van deze zelfbenoemde coaches soms een vergelijkbare waarde heeft als het advies dat merken af en toe voorgeschoteld krijgen.

Brand management, marketing, communicatie, tegenwoordig lijkt het alsof een online cursus van 2 uur en een raket-emoji in je LinkedIn profiel genoeg is om je een professional te mogen noemen.

Tegen de stroom inzwemmen

Niet alleen kijken naar de korte termijn, maar vooral ook naar de lange termijn effecten voelt soms als tegen de stroom inzwemmen in een branche waar de aandacht steeds verder verschuift naar de korte termijn. Er wordt volledig geoptimaliseerd op dat wat zo lekker meetbaar is, waardoor het grote plaatje uit het oog wordt verloren.

Tijd en geduld zijn niet altijd voor handen, dus ook wij merken om ons heen dat bureaus, exploitanten en adverteerders zich te vaak laten verleiden om mee te gaan in de tactificatie van mediaplannen. Helaas profileren sommige ‘adviseurs’ zich daarin steeds meer als die zelfbenoemde life coach die het gouden ei probeert te presenteren. Zonder zich af te vragen of de consument eigenlijk wel een gouden ei wil: is een gouden ei niet best zwaar? Kan ik mijn boodschappentas nog wel dragen met een doos gouden eieren er in? Je kunt een gouden ei niet eten, dus wat moet ik er eigenlijk mee? Hoe wordt een gouden ei eigenlijk gemaakt en moeten we dat wel willen?

De consument als uitgangspunt voor media en marketingcommunicatie

Net als het geval is bij coaches, is ook niet elk media en marketingcommunicatie bureau hetzelfde. Sommige bureaus doen maar wat en lopen achter elke hype aan om geld te verdienen #metaverse #gouden-ei-NFT. Bij PHD weten we dat het realiseren van lange termijn business doelstellingen begint bij consumentengedrag. Welk consumentengedrag proberen we eigenlijk te beinvloeden? We weten dat een succesvolle strategie vraagt om aandacht voor de onderbewuste verwerking in het brein en kwalitatief onderzoek dat verder gaat dan real-time metrics.

Stap niet in de valkuil van shortemism, loop niet als een schaap met de kuddes mee die onze branche rijk is en leg het lot van je lange termijn doelen niet in de handen van deze zelfbenoemde ‘adviseurs’. Gouden eieren blijken namelijk vaak gewone eieren waar de verf vanaf komt door het zweet van hard werken en geen raket emoji heeft ooit zijn doel bereikt.

Plaats als eerste een reactie

Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!

Word lid van Adformatie → Login →