Marion Koopmans wint Irispenning 2021 voor excellente wetenschapscommunicatie

Koopmans heeft 'zonder heikele punten te schuwen eenduidig, geduldig en met veel kennis dit lastige onderwerp weten te duiden'.

Viroloog Marion Koopmans
Foto: ANP, Marco de Swart

Hoogleraar virologie Marion Koopmans krijgt de Irispenning 2021 voor Excellente Wetenschapscommunicatie. Volgens de jury heeft Koopmans tijdens de coronapandemie ‘telkens weer ingewikkelde kwesties zodanig verwoordt dat het publiek daar echt informatie aan kon ontlenen. Zonder heikele punten te schuwen heeft zij eenduidig, geduldig en met veel kennis dit lastige onderwerp weten te duiden.'

Ook roemt de jury dat Koopmans het publieke debat blijft aangaan, ook op sociale media. Zij weet het gesprek, ook bij ongezouten meningen, telkens ‘te normaliseren en terug te brengen tot de nuchtere, wetenschappelijke feiten’.

Eerder won Koopmansook al de Machiavelliprijs, samen met Diederik Gommers. vanwege hun niet aflatende inzet om de wetenschap over het coronavirus toegankelijk te maken voor een breed publiek. 

Marion Koopmans is hoogleraar Virologie, afdelingshoofd van Viroscience, ErasmusMC, Rotterdam, en Scientific Director Emerging Infectious Diseases van het Netherlands Centre for One Health.

De Irispenning bestaat uit een geldbedrag van tienduizend euro, beschikbaar gesteld door de Koninklijke Hollandsche Maatschappij der Wetenschappen, en een penning, vervaardigd door Jennifer Hoes.

Koopmans ontvangt de prijs vandaag uit handen van demissionair minister Ingrid van Engelshoven op de Avond van Wetenschap & Maatschappij.  

Advertentie
advertisement

Plaats als eerste een reactie

Advertentie