Premium

Deze Nederlandse PR-cases winnen 7 European Excellence Awards 2018

Uit 23 nominaties. Greenco goed voor twee awards, HvdM wint er drie.

v.l.n.r. Sonja Wagenaar, Esther van der Linde en Astrid Kouwenhoven van HvdM
HvdM

Bij de prestigieuze European Excellence Awards in Dublin is ‘Nederland’ gisteren met zeven keer goud naar huis gegaan. Uit de 23 nominaties waren er zes prijswinnende inzendingen. De campagne van Greenco voor 6 miljoen gratis snacktomaatjes haalde twee awards binnen. Het betrokken bureau HvdM was goed voor 3 awards, het won ook met de depressiecampagne Hey! Het is ok voor het ministerie van VWS.

De winnende Nederlandse PR-cases:

Advertentie
advertisement

Greenco

6 miljoen tomaten gratis
Bureau: HvdM
Food & Beverage | Benelux, France

De hitte van 2018 gaf kwekers van groenten en fruit kopzorgen. Pruimen waren te klein. Aubergines te groot. Ze kwamen niet door de kwaliteitscontroles van de supermarkten heen. Ook zes miljoen snacktomaatjes voldeden niet aan de eisen van kweker Greenco; ze hadden rimpeltjes en kleine deukjes. Greenco ontwikkelde met HvdM een campagne die startte met een advertentie voor ‘6 miljoen gratis snacktomaatjes’ op Marktplaats. Binnen 24 uur waren er 30.000 views te pakken en was de media-aandacht enorm. Effect:alle tomaatjes waren  binnen 1,5 'uitverkocht', en, belangrijker misschien: door de media-aandacht en publieke verontwaardiging zijn veel supermarkten ook 'bijna perfecte' groenten gaan verkopen.

Koninklijke DSM

Duurzame inzetbaarheid eenvoudig en belangrijk gemaakt
Bureau: Bex * communicatie
Categorie: Internal Communications

DSM is een doelgericht, prestatiegericht bedrijf dat een beter leven voor iedereen wil creëren. Een deel van de baanbrekende visie is duurzame inzetbaarheid: werknemers motiveren om persoonlijk en professioneel te groeien om hun productiviteit en gezondheid te verbeteren. DSM vindt dat dit een gedeelde verantwoordelijkheid is. Daarvoor is de campagne 'Space For You' opgezet die de dubbele verantwoordelijkheid van werkgever en werknemers weerspiegelt.

Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Hey! Het is ok. Laten we het over depressie hebben
Bureau: HvdM
Categorie: Launch

Bijna één op de vijf Nederlandse volwassenen ervaart (een) depressie. Maar openlijk hierover praten blijft taboe. Daarom creëerden Publicis en HvdM een beweging - 'Héy! Het is ok. Laten we het hebben over depressie '- met als doel een open gesprek over depressie op gang te brengen. 'Hé' is letterlijk een gespreksstarter. De campagne maakte depressie letterlijk bespreekbaar via bijna 2.000 posts op social media, meer dan 350.000 views en honderden positieve reacties op vlogs van influencers. Bijna alle jonge vrouwen (90%) en een grote meerderheid van de jongeren (77%) beseffen na de campagne dat het belangrijk is het gesprek te openen wanneer ze signalen van depressie bij zichzelf constateren. 47% van de Nederlanders heeft over depressie gepraat gedurende de campagne of kort daarna.

Make-a-Wish Nederland

Wish maps
Bureau: Weber Shandwick
Categorie: Website

Make-a-Wish Nederland ziet het al langer: de gemiddelde donateur raakt overweldigd door alle brandhaarden in de wereld. Het is te veel en soms ook te ver van je bed. Om deze ‘compassion fatigue’ te omzeilen bedacht Weber Shandwick voor Make-a-Wish Nederland de ‘Wish Maps’. Bezoekers kunnen via de website WishMaps.MakeAWishnederland.org de wensen van kinderen in hun directe omgeving die bij Make-A-Wish Nederland zijn aangemeld. Deze eenvoudige, innovatieve oplossing resulteerde in bewustzijn, donaties en veel goodwill.

Voor een dag koningin, Make-a-Wish Nederland

Hago

Inhaken op Koningsdag
Bureau: Lewis
Categorie: Viral

LAAT.DE.LEEUW.NIET.IN.ZN.SHITZOOI.STAAN. Met deze typische RUMAG-quote hebben Lewis en hago Nederland bewust gemaakt van de rommel die we met zijn allen maken tijdens openbare feesten. Op deze manier wist het bureau schoonmaakbedrijf Hago het meest besproken merk te maken tijdens Koningsdag 2018. Lewis en Hago bedachten een inhaker voor Koningsdag met een dikke knipoog; samen met RUMAG werden ontwikkeld, waarmee 25.000 T-shirts zijn bedrukt met een van drie verschillende quotes. Mensen konden een T-shirt bemachtigen door te ‘betalen’ met een social post met de hashtag #schoonisvaniedereen. Hago’s inhaker ging viral tijdens Koningsdag 2018. Op deze dag ontvingen de posts van RUMAG, Hago en alle feestvierders met T-shirt in totaal maar liefst 60.000 likes, meer dan 300.000 impressies en was het bereik van de campagne groots: 1,5 miljoen mensen online en 3,5 miljoen live. Dit was ook mede te danken aan het billboard dat rondom de campagne te zien was.

Opel

Opel campaign Jade
Bureau: Weber Shandwick
Categorie: Employer Branding and Recruiting

Opel bedacht samen met partner Randstad een experiment. Het plaatste een wervingsadvertentie voor het fictieve bedrijf "Jade". De advertentie had een zogenaamde 'lifestyle & design look and feel' (een meisjesnaam in een rond lettertype en pastelkleur), maar de functieomschrijving was identiek aan die van de Opel-vacature. De wervingscampagne voor Jade leverde binnen twee weken 41 vrouwelijke en 15 mannelijke sollicitanten op, ten opzichte van 8 vrouwelijke en 76 mannelijke kandidaten voor de Opel. Pas tijdens het gesprek maakte de recruiter bekend dat de vrouwen niet solliciteerden naar een baan bij een lifestylemerk, maar bij Opel. Uit het grote aantal sollicitanten en vele gesprekken werden uiteindelijk dertien dames geselecteerd en aangenomen bij dealerbedrijven verspreid door Nederland. Zij volgen het eenjarige opleidingstraject aan de Opel Talent Academy.

premium

Word lid voor € 1,-

Om dit artikel te kunnen lezen, moet je lid zijn van Adformatie. 15.000 vakgenoten gingen jou al voor! Meld je ook aan en betaal € 1,- voor de 1e maand.

Ja, ik wil lid worden

Plaats als eerste een reactie

Advertentie