Premium

NRC op zoek naar partij achter schimmige site, en komt uit bij LVB Networks

Filantropie van een gedreven professional of de dark side van PR?

LVB Networks is onder vuur komen te liggen in een publicatie van NRC-journalist Camil Driessen.

Daaruit blijkt dat een directeur en de financiële man van het Amersfoortse PR-bureau achter de stichting Verontruste Particulieren zitten. Die stichting keert zich tegen Dynamiet Nederland, een bedrijf dat particulieren helpt met het verwijderen van oude of onterechte registraties bij het bureau kredietregistratie (BKR). LVB Networks is het PR-bureau van het BKR.

Het BKR is niet blij met het werk van Dynamiet Nederland. Dat geldt ook voor de Verontruste Particulieren. Zij gebruikten de site dynamiet.nl om te waarschuwen tegen dit bedrijf.

Een niet-bestaand adres en telefoonnummer gebruikt

NRC kwam erachter dat Mark Boeijen en Richard van Berkel hier achter zitten. Ze hadden de domeinnaam Dynamiet.nl geregistreerd onder een niet-bestaand adres en telefoonnummer.

Richard van Berkel noemt dit ‘een onhandigheidje’ en zegt dat het initiatief particulier is en niets met LVB Networks en het BKR heeft te maken.

De LVB-directeur stelt dat hij al jaren als vrijwilliger in de schuldhulpverlening actief is, onder meer als schuldencoach. Hij keert zich onder meer tegen het werk van bedrijven die kredietregistraties proberen te verwijderen.

Van Berkel: ‘Die brengen kwetsbare mensen vaak nog verder in de problemen. Ik sta daar heel kritisch tegenover, en daarom vraag ik daar met een aantal particulieren aandacht voor.’

Google Adwords leiden naar waarschuwingssite

Dit voorjaar legden Van Berkel en de zijnen de hand op de url Dynamiet.nl. Door te investeren in Google Adwords zorgde ze ervoor dat mensen die zoeken op termen als ‘BKR’ of ‘Dynamiet BKR’ als eerste naar deze site werden verwezen. Daar werden ze gewaarschuwd voor het werk van Dynamiet Nederland.

(Tekst loopt onder illustratie verder. Dit is een screenshot van 17 augustus waarin Dynamiet.nl bovenaan in Google verschijnt.)

NRC vindt het opvallend dat veel geld in de site moet zijn gestoken, terwijl dit een particulier initiatief zou zijn. Richard van Berkel zegt in een interview met CommunicatieOnline, dat morgen verschijnt, dat het niet om bedragen gaat ‘die ik niet kan ophoesten’. Hij zegt in de eerste periode 10 duizend euro te hebben geïnvesteerd.

Dynamiet Nederland claimt in NRC last te hebben van de actiegroep Verontruste Particulieren: ‘Er komen opeens veel minder mensen op onze website Dynamietnederland.nl terecht.’

Het legde de zaak voor aan de World Intellectual Property Organization, die in juli oordeelde dat ‘Verontruste Particulieren’ de ‘verwarringwekkende’ site moesten overdragen aan Dynamiet Nederland.

Rechtszaak om domeinnaam

Inmiddels verwijst de website na ingrijpen van het SIDN, de beheerder van Nederlandse domeinnamen, door naar de site van Dynamiet Nederland zelf.

Lees donderdag op communicatieonline.nl ons interview met een toelichting van Richard van Berkel.

Openingsbeeld: screenshot uit een voorlichtingsfilm van het BKR.

Advertentie
advertisement
premium

Word lid van Adformatie

Om dit artikel te kunnen lezen, moet je lid zijn van Adformatie. 15.000 vakgenoten gingen jou al voor! Meld je ook aan met een persoonlijk of teamabonnement.

Ja, ik wil een persoonlijk abonnement Ja, ik wil een teamabonnement

Plaats als eerste een reactie

Ook een reactie plaatsen? Wordt lid van Adformatie!

Wordt lid van Adformatie → Login →
Advertentie