SAN-nominaties die je niet mag missen

Sander Bots bespreekt drie spraakmakende campagnes

Met honderdvijfentwintig nominaties heeft de Stichting Adverteerdersjury Nederland (SAN) een flinke kluif aan het beoordelen van al deze campagnes. Om het jou en hen wat makkelijker te maken, lichten we drie spraakmakende campagnes uit. Campagnes waar in dit geval onafhankelijk, strategisch media- en marketingbureau Mediaxplain* een rol in heeft gespeeld. We laten Sander Bots, Business Unit Director bij het bureau, aan het woord:

Genomineerd: Glenfiddich – Virtuele Whiskyreis
Whisky is beleving. Je moet het ruiken, proeven en ervaren in alle toonaarden. Glenfiddich wilde van het drinken van whisky een pure smaakervaring maken en de whiskydrinker bereiken die normaliter niet op een proeverij of evenement afkomt. Bots: “De sterke beleving die Glenfiddich tijdens kleine tastings al bood, konden wij aangrijpen om grotere tastings te houden op een plek die veelal nog onontgonnen is door merken: het theater. Er werd niet alleen een onuitwisbare indruk gerealiseerd bij de bezoekers, maar het zette hen ook aan tot het delen van deze ervaring in hun omgeving.”

Mediaxplain* ontwikkelde daarvoor samen met Glenfiddich de Virtuele Whiskyreis Glenfiddich. Een intense merkbeleving in een unieke setting: het theater. Het publiek werd voor 1,5 uur meegenomen op reis met prachtige verhalen vol historie, anekdotes en tradities, ondersteund door een virtuele rondleiding door de distilleerderij. Met een exclusieve tastingbox werden Glenfiddich whisky’s samen beleefd en geproefd. De tour vond in 2015-2016 plaats in 22 veelal uitverkochte theaters o.l.v. Tony van Rooijen, Brand Ambassador Glenfiddich.

Media- & Middelenstrategie
Inzet van lokale & landelijke PR, social media getarget op whiskyliefhebbers en promotie via theaters en Gall & Gall hebben geresulteerd in uitverkochte zalen met captive audience en duizenden toekomstige merkambassadeurs.

Genomineerd: Bolletje – Van beschuitbakker naar bakker van veel lekkere ontbijtproducten
Bots: “Samen met Etcetera en Red Urban, kregen we de uitdagende opdracht om Bolletje als categorieleider van het ontbijtsegment te positioneren. Dit door de bekendheid en penetratie van de ontbijtrange te verhogen. Met sterk zichtbare, verrassende en tot aankoop aanzettende communicatie werd deze opdracht succesvol ingevuld.”

Bolletje heeft een rijke range aan producten, maar mensen denken bij Bolletje vooral aan beschuit. Om dit te doorbreken lanceerde Bolletje een campagne die mensen forceert om juist náást de beschuit te grijpen. Dit werd gedaan door de aandacht expliciet te verschuiven naar de andere producten van Bolletje. Uiteraard met een dikke knipoog, zoals men van Bolletje gewend is. Van een beschuit-wisseltruc met (H)Ans Klok en op afstand bestuurbare winkelwagens, tot Rasta Rostelli en een stalkend ontbijtkoekschap: alles wordt uit de kast gehaald.

Media- & Middelenstrategie
Vanwege de brede doelgroep werd gekozen voor een breed, massamediaal bereik. TV zette het campagneconcept thematisch neer, terwijl de propositie verder werd ingevuld op radio, print, online, on-pack en op de winkelvloer.

Genomineerd: Van Gogh Museum – 125 vragen in 125 dagen
De 125 vragen campagne van het Van Gogh Museum richtte zich op het op de kaart zetten van het museum als hét kenniscentrum en de inspiratiebron waarbij je alle antwoorden vindt op je vragen over Van Gogh. Ook online conversie was een doel: voor alle antwoorden op vragen over Vincent ga je naar het Van Gogh Museum, online en offline. Bots: “Het concept van Petrik Sweezie, de unieke positie en het karakter van het museum én de diverse doelgroepen, maakte deze campagne voor ons een feest om mediatechnisch te vertalen en effectief te plannen.”

In 2015 was het 125 jaar geleden dat Vincent van Gogh overleed. Het feit dat Van Gogh 125 jaar na zijn dood nog steeds inspireert was aanleiding voor een integrale positioneringscampagne. Twee elementen werden samengebracht: de interesse van het publiek in het leven en werk van Vincent van Gogh, maar ook de schat aan informatie die het museum heeft. Deze combinatie leverde dialoog op tussen publiek en museum. ‘125 vragen in 125 dagen’: wat heb jij altijd al over Vincent van Gogh willen weten? 125 dagen lang, werd iedere dag één vraag beantwoord. Zo werd er afgeteld naar de opening van de Nieuwe Entree, waarbij in een reusachtig labyrint van 125.000 iconische zonnebloemen de campagne live tot leven kwam en waarmee er letterlijk sprake was van een 360° campagne van wereldformaat.

Media- & Middelenstrategie
De ‘triggerfilm’ ging viral (+ 3 miljoen views) en leverde veel vragen op. We zetten een 360° media-aanpak in met outdoor, social, RTV, online en print. Door ambassadeurs vragen te laten stellen kreeg de campagne onder verschillende doelgroepen relevantie. Eindigend met een groot live event met een bereik van ruim 40.000 bezoekers.

 

Plaats als eerste een reactie

**Bold** _italic_
Uw emailadres wordt uitsluitend gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is alleen zichtbaar voor de redactie.