Sonic Branding: meer dan een soundlogo

In een wereld waar audio zo’n prominente plaats inneemt, kan ieder zichzelf serieus nemend merk eigenlijk niet meer zonder een eigen geluid.

TU DUM! 
Zelfs als we het lezen is het soundlogo van Netflix herkenbaar, maar denk bijvoorbeeld ook aan McDonalds', Bol.com, Albert Heijn… er zijn talloze merken waarvan de identiteiten onbetwistbaar verbonden zijn met 'hun' geluid, ofwel hun soundlogo. Het is een belangrijk onderdeel van de auditieve identiteit van je merk. En in een wereld waar audio zo’n prominente plaats inneemt, kan ieder zichzelf serieus nemend merk eigenlijk niet meer zonder een eigen geluid.

Bij sonic branding of audio branding denkt men al snel aan een soundlogo, maar het is veel meer dan dat. In dit artikel belichten we een aantal touchpoints waarop je als merk onderscheidend kan zijn middels een eigen geluid. 

Het proces: van merkwaarden naar auditieve waarden
Het startpunt voor het ontwikkelen van je
sonic identity begint met je merkwaarden. Om je merkwaarden terug te horen op alle relevante touchpoints moet je eerst weten hoe je merkwaarden moeten klinken. Maar hoe klinkt ‘organisch’? Of ‘future forward’? Het begint met het vertalen van je merkwaarden naar auditieve waarden; hiermee leg je de basis voor de auditieve herkenbaarheid van je merk.

Muzikale blauwdruk
Zoals je consistentie en herkenbaarheid nastreeft in je beeldtaal, kleurgebruik en lettertype, zo wil je dat ook terug laten komen in het geluid van je merk. Een manier om dat te doen is middels het ontwikkelen van een zogenoemde brandscore. De brandscore is de muzikale blauwdruk van je merkgeluid/sound. In deze track komen alle merkwaarden terug. Vanuit deze basis kun je verdere vertalingen maken naar bijvoorbeeld de muziek voor je commercial, of andere vormen van content.

Bericht ontvangen
Hoe klinkt de pushmelding in jouw app? Welk geluid hoort je klant als bijvoorbeeld een bestelling succesvol is afgerond? Gebruik je hier
default geluiden uit een library? Of zijn ook deze geluiden een duidelijke vertaling van je sonic identity? Ook in de UX/UI omgeving kan jouw merk zich in geluid onderscheiden.

Heeft u een momentje?
Hoe lang staan je klanten gemiddeld in de wacht? En horen ze dan generieke wachtmuziek? Wachtmuziek is een genre apart. Het wordt vaak onderschat met als resultaat clichés of zelfs een nare bijsmaak: Pharrell Williams' 'Happy' of Toto’s ‘Hold The Line’ bijvoorbeeld, zijn lang niet voor elk gesprek gepast. Je wilt als merk toch meteen de juiste indruk maken? Verbeter dan je klantervaring met de juiste wachtmuziek, passend bij je merk.

Stem van…
Minstens zo belangrijk voor een juiste eerste indruk is je voice-over. Kies je voor een autoritaire of een meelevende stem? Man? Vrouw? Of een androgyne stem? Geen accent, juist wel een accent, overwegingen genoeg. Zoals een soundlogo een merk als Netflix herkenbaar maakt, zo is de stem van bijvoorbeeld Albert Heijn ook een punt van herkenning. De keuze van een voice-over behoort tot het scala aan sonic branding mogelijkheden. Ook hier is het van cruciaal belang dat de juiste vertaling wordt gemaakt van merkwaarden  naar merk geluid. Dit geldt niet alleen voor natuurlijke stemmen. Ook bij het ontwikkelen van synthetische stemmen, zoals voor A.I. chatbots, vormt een gedegen merk research de basis.

Merken en Artiesten
Je boodschap komt pas aan als je je doelgroep op de juiste manier aanspreekt. Als merk kan het dan interessant zijn om samen te werken met een artiest. Maar waar begin je? Amp.Amsterdam heeft inmiddels jarenlange ervaring in het vinden van de juiste match tussen merk en artiest. Ook hier maken we de vertaalslag van merkimago naar hetgeen de artiest uitdraagt, én letten we op de juiste connectie met de doelgroep

 

Interpolis' Mis Niks campaign

Wat is het geluid van mijn merk?

Dat onderzoeken wij graag samen met jullie team (en bureau). Neem voor een eerste workshop sonic branding contact op met onze brand client manager Maurice Paans en we gaan samen op zoek naar het geluid van je merk. 

Over ons

Plaats als eerste een reactie

Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!

Word lid van Adformatie → Login →