Track & Trace: Mattijn Willems

Er is bijna niets zo persoonlijk als muziek. In deze serie nemen we een kijkje in de platenkasten van het Amp.Amsterdam team.

Er is bijna niets zo persoonlijk als muziek. Eén kijkje in een platenkast en je weet wie iemand is. Bij het team van Amp.Amsterdam // The Sonic Branding Company stroomt muziek door de aderen. Dus hoe leer je ons beter kennen, dan door een blik in onze digitale platenkasten? In deze dertiende editie praten we met Mattijn Willems, Sound Designer bij Amp.Amsterdam. Afgestudeerd op ‘de rol van stilte in films’ maakte hij, na een tijd veel in de filmwereld te hebben gewerkt als sound-effects editor, de overstap naar Amp.Amsterdam, waar zijn sollicitatiegesprek slechts tien minuten duurde. Doordeweeks creëert hij graag eigen muzikale werelden, in het weekend duikt hij met vrienden graag in andermans muziekcreaties op feesten en festivals. 

 

“Wist je dat in films het grootste deel wat je hoort achteraf is gemaakt, in de nabewerking? Zelfs dialogen worden soms achteraf opnieuw in de studio opgenomen en vervolgens in de film geplaatst. Dan nemen wij dat met de acteur opnieuw op. De hele geluidswereld in een film wordt laag voor laag ontworpen en opgebouwd. Als we het goed doen, merkt de kijker daar niets van. Ik let er vaak op in films; mijn werk loslaten bij het kijken van een film lukt vaak niet.

Ik creëer en bewerk geluid. Dat is, simpel gezegd, wat ik doe als sound designer. Mijn werk is heel breed, het bestrijkt het complete proces van de zogeheten audio postproductie, oftewel de nabewerking van het geluid. De muziek en stemmen, maar ook geluidseffecten, achtergronden en natuurlijk de mixage van deze onderdelen. Met geluid kan ik niet alleen een verhaal vertellen en ondersteunen, maar ook de kijker direct in het onderbewustzijn raken. Hierbij kan ik mijn fantasie de vrije loop laten en hele werelden bouwen. Natuurlijk wel in overeenstemming met het idee dat de regisseur heeft bij een scène, zodat de emotie beter overkomt bij de kijker. Geen enkel project is hetzelfde en elke opdracht vraagt een nieuwe conceptuele benadering. Het letterlijk buiten kaders denken, de vrijheid, en het open canvas dat je hebt dankzij geluid vind ik het mooist aan mijn werk als sound designer.

 

Mattijn

Ik kan mijzelf helemaal verliezen in muziek. Van kleins af aan ben ik altijd bezig geweest met het spelen van drums en percussie. Toen ik nog Sound Design for Media studeerde aan de HKU, maakten mijn huisgenoten en ik zelf techno. Op zo’n moment stapte ik een grenzeloze wereld in. Aan het eind van de avond was er niets afgemaakt, maar hadden we wel genoten van het spelen met synthesizers en samples in Ableton. Tegenwoordig is mijn liefde voor ritme doorgevloeid naar het draaien en produceren van techno, puur als hobby. In het weekend draai ik regelmatig met een vriend in zijn huiskamer. USB-sticks in de CDJ’s en gaan, elkaar constant voeden en jezelf tot in het ochtendgloren compleet verliezen in de muziek. Het is vooral elektronische muziek die in mijn straatje past, al vind ik bijvoorbeeld Nils Frahm ook een genie. Ik houd van interessante progressies met mooie melodieën, maar daarnaast kan ik juist ook enorm genieten van de abstractie van techno en in vage geluiden duiken. Mijn playlist bestaat voor een groot deel uit artiesten waar ik en mijn vrienden op verschillende momenten in ons leven naar luisterden. Zoals bijvoorbeeld Rüfüs du Sol, Elderbrook of die Thomas Schumacher remix van The House of House. Het is muziek van gedeelde momenten en brengt mij terug naar de festivals en feesten die we samen bezocht hebben. 

 

Nog steeds vind ik een live-set of performance op een festival een van de vetste dingen die er zijn. In mijn twintiger jaren heb ik, met mijn huidige vriendengroep van de basisschool en studievrienden van de HKU, veel binnen- en buitenlandse elektronische muziekfestivals bezocht die tot diep in de nacht doorgingen. Balaton Sound in Hongarije, Melt en Nature One in Duitsland, Exit in Servië, Dimensions in Kroatië, en mijn favoriet Into The Woods en Awakenings in Nederland. Alle muziek in de playlist geeft mij het gevoel van die vriendschappen, het brengt het gevoel terug van een bepaald moment dat we samen deelden. Naast dat ik het mooie en bijzondere muziek vind, natuurlijk.”

 

Festival

Beluister al Mattijn's favoriete nummers:

 

overons

Plaats als eerste een reactie

Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!

Word lid van Adformatie → Login →