Dit zijn de 4 genomineerden voor de Issue Award 2024

Yesim Candan, Ruben Schilt, Artsen Slaan Alarm en Elvis Paul met MPeople maken kans op de award die 25 januari wordt uitgereikt.

Yesim Candan, Ruben Schilt, Artsen Slaan Alarm en Elvis Paul met MPeople maken kans op de Issue Award van 2024. De jury van de Issue Award reikt de award ieder jaar uit aan een persoon of organisatie die een issue op een succesvolle of opvallende manier op de kaart heeft gezet. De Issue Award wordt dit jaar voor de 13e keer uitgereikt.  

‘De genomineerden maakten zich hard voor issues van gendergerelateerd geweld tot leefomgeving en gezonde leefstijl tot rechten van asielzoekers’, zegt Joris Backer, tot voor kort D66-senator en nu voorzitter van de jury. ‘De diversiteit van de genomineerden weerspiegelt de complexiteit en het belang van de hedendaagse maatschappelijke vraagstukken die de afgelopen periode centraal hebben gestaan.’

De genomineerden: 

Yesim Candan 

Jaarlijks worden gemiddeld 43 vrouwen slachtoffer van femicide. Dit woord verwijst naar het ernstige probleem van het vermoorden van vrouwen, vaak door hun mannelijke (ex-)partners. Op 25 juni 2023 organiseerde Yesim Candan een demonstratie op de Dam in Amsterdam om aandacht te vragen voor het probleem van femicide in Nederland. Burgemeester Femke Halsema opende de demonstratie door 43 paar roodgeverfde hakken op de Dam te plaatsen, symbolisch voor de 43 jaarlijkse slachtoffers. Het was de derde keer dan de demonstratie werd georganiseerd. De actie benadrukte niet alleen de omvang van het probleem, maar diende ook als een krachtig symbool om bewustzijn te creëren en actie te ondernemen tegen huiselijk geweld.  

Ruben Schilt 

Het issue Chemours betreft de illegale lozingen en vervuiling veroorzaakt door deze chemische fabriek in Dordrecht. Het bedrijf stoot gevaarlijke stoffen uit, wat resulteerde in zowel bodem- als luchtverontreiniging, met ernstige gezondheidsrisico's voor de omwonenden. Ruben Schilt (22) speelde een cruciale rol door geheime raadsdocumenten over een schikkingsvoorstel van Chemours aan de gemeente Dordrecht te lekken. Dat leidde tot een grotere publieke bewustwording en verhoogde druk op Chemours. Hoewel Schilt het risico liep op juridische consequenties, wordt zijn actie gezien als een moedige daad om transparantie en verantwoordelijkheid te bevorderen in de strijd tegen vervuiling en gezondheidsrisico's. 

Artsen Slaan Alarm - Esther Croes en Wanda de Kanter 

Vapen onder jongeren is een groeiend probleem, waarbij ruim 21 procent van de 12 tot 25-jarigen in het afgelopen jaar heeft gevapet. Vooral de jonge leeftijd van de gebruikers is zorgwekkend. Artsen Slaan Alarm, een samenwerkingsverband van artsen voor een rookvrije samenleving, heeft in reactie op deze alarmerende cijfers een campagne gelanceerd. Na een TikTok-campagne hebben ze zich nu gericht op ouders. Daarmee benadrukt Artsen Slaan Alarm het belang van ouderlijke betrokkenheid en maken ze ouders bewust van de gevaren van vapen voor jongeren.  

Elvis Paul en MPeople 

Volgens de wet mochten asielzoekers hooguit 24 van de 52 weken per jaar werken, om te voorkomen dat zij permanent in Nederland zouden blijven en aanspraak konden maken op werkloosheidsuitkeringen. De Raad van State heeft nu geoordeeld dat deze wet in strijd is met Europees recht. Elvis Paul, een Nigeriaanse asielzoeker, heeft deze zaak samen met zijn werkgever MPeople aangespannen nadat hij geen nieuwe werkvergunning kreeg. Als gevolg van deze uitspraak van de rechter mogen asielzoekers nu langer dan 24 weken per jaar werken, wat duizenden asielzoekers in Nederland de mogelijkheid geeft om te werken zolang ze hier mogen verblijven.  

Bekendmaking winnaar tijdens Issuecongres

Op 25 januari 2024 wordt tijdens het jaarlijkse Issuecongres van communicatieadviesbureau Issuemakers bekend gemaakt wie de winnaar van de Issue Award 2024 is. Tijdens het programma zullen Jeroen Smit (journalist), Teun van der Keuken (journalist), Ron Steenkuijl (bedrijfsleven), Wanda de Kanter (longarts), Benedicte Ficq (strafrechtadvocaat) en Donald Pols (directeur Milieudefensie) daarover spreken.  

Jury
De jury van de Issue Award 2024 bestaat uit juryvoorzitter Joris Backer (voormalig Eerste Kamerlid), Omar Kbiri (Maak Amsterdam), Mark Monsma (Samenwerkende GezondheidsFondsen) en Jasper Mulder (Adformatie), Quirine de Weerd (LIDL Nederland) en Marysha Molthoff (WRR).  

Plaats als eerste een reactie

Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!

Word lid van Adformatie → Login →
Advertentie