Viroloog Van Ranst vindt dat wetenschap moedige spreekbuizen nodig heeft

Leuvense hoogleraar virologie sprak zijn woorden bij aanvaarden eredoctoraat voor zijn bijdrage aan het publieke debat over corona.

Viroloog Marc van Ranst spreekt na aanvaarding eredoctoraat VU

De wetenschap heeft nog te weinig spreekbuizen. Wetenschappers moeten echter 'moedig en blijmoedig' de boodschap van de wetenschap verkondigen.

Dat zei de veelvuldig bedreigde Leuvense hoogleraar virologie Marc Van Ranst, die donderdag aan de Vrije Universiteit Amsterdam een eredoctoraat ontving voor zijn bijdrage aan het publieke debat over corona.

De bedreigingen waarmee zijn collega's en hij tegenwoordig te maken krijgen, dienen intussen worden bestreden, want anders anders worden wetenschappers 'net als panda's' een bedreigde soort, vreest de Vlaming.

Sofasurfers en de Universiteit van Google

Van Ranst, die veelvuldig in de media optrad en geen blad voor de mond nam, werd zelfs zo bedreigd door sceptici en complotdenkers dat hij enige rijd moest onderduiken. Tijdens de plechtigheid in Amsterdam stond er nog wel een handjevol demonstranten tegen het eredoctoraat voor het gebouw, maar daar bleef het bij.

Van Ranst laakte intussen binnen de 'sofasurfers' die zijn 'afgestudeerd aan de universiteit van Google'. Ze kunnen volgens hem een 'bloedlink kruitvat' doen ontstaan.

'Juist in tijden waarin misinformatie en onwetendheid leiden tot polarisatie en onrust in de maatschappij, is wetenschapscommunicatie onmisbaar', vindt ook Jeroen Geurts, rector magnificus van de Vrije Universiteit. Erepromotor professor Marjolein van Egmond zei dat wetenschappers enige mediatraining zouden moeten krijgen.'

Nationaal centrum wetenschapscommunicatie

Nu gebeurt er op dit gebied wel het nodige. Ionica Smeets (Universiteit Leiden) en Alex Verkade (Regieorgaan SIA) zijn op dit moment kwartiermakers van een nieuw nationaal centrum voor wetenschapscommunicatie.

Dit nieuwe centrum stimuleert het gesprek tussen wetenschappers en de samenleving en gaat expertise verzamelen en delen, om zo wetenschapscommunicatie doeltreffender te maken. Voor het centrum stelt minister Robbert Dijkgraaf (OCW) de komende tien jaar in totaal ruim 10 miljoen euro beschikbaar.

Dijkgraaf wil dat we als land steviger staan voor de wetenschappelijke feiten en degenen die ze verkondigen. ‘Ik sta voor wetenschappelijke feiten en degenen die ze verkondigen. De afgelopen coronaperiode hebben we gezien hoe wetenschappelijke kennis onder druk kan komen te staan in ons publieke en politieke debat.’

Plaats als eerste een reactie

Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!

Word lid van Adformatie → Login →
Advertentie