Ionica Smeets en Alex Verkade aangesteld als kwartiermakers centrum wetenschapscommunicatie

Dit nieuwe nationaal centrum stimuleert het gesprek tussen wetenschappers en de samenleving en gaat expertise verzamelen en delen.

Alex Verkade, Ionica Smeets en Robbert Dijkgraaf

Ionica Smeets (Universiteit Leiden) en Alex Verkade (Regieorgaan SIA) zijn door minister Robbert Dijkgraaf (OCW) aangesteld als kwartiermakers van een nieuw nationaal centrum voor wetenschapscommunicatie.

Dit nieuwe centrum stimuleert het gesprek tussen wetenschappers en de samenleving en gaat expertise verzamelen en delen, om zo wetenschapscommunicatie doeltreffender te maken. Voor het centrum stelt OCW de komende tien jaar in totaal ruim € 10 miljoen beschikbaar.

Minister Dijkgraaf kondigde de komst ervan in mei van dit jaar aan. Hij wil dat we als land steviger staan voor de wetenschappelijke feiten en degenen die ze verkondigen. Hiervoor is een stevig fundament onder onze wetenschapscommunicatie nodig, aldus Dijkgraaf: ‘Ik sta voor wetenschappelijke feiten en degenen die ze verkondigen. De afgelopen coronaperiode hebben we gezien hoe wetenschappelijke kennis onder druk kan komen te staan in ons publieke en politieke debat.’

Vrije opdracht

Ionica Smeets en Alex Verkade maakten zich al jaren hard voor de komst een dergelijk nationaal centrum. Smeets is landelijk bekend als publicist en columnist over wetenschapscommunicatie en niet te vergeten wiskunde. Ze werkt als hoogleraar wetenschapscommunicatie aan de Universiteit Leiden en is er hoofd van de afdeling Science Communication & Society. 

Alex Verkade is werkzaam bij Regieorgaan SIA, dat kwaliteit en impact van praktijkgericht onderzoek stimuleert. Hij heeft zich gedurende zijn loopbaan ingezet voor de verbinding tussen onderzoek en samenleving

.
De twee kwartiermakers krijgen van Dijkgraaf de vrije opdracht mee om alle energie op het vlak van wetenschapscommunicatie te bundelen. Het doel: niet méér, maar betere wetenschapscommunicatie. Het centrum gaat niet bepalen wat goede wetenschap is en zal zelf ook niet communiceren over wetenschap maar stimuleert het gesprek tussen wetenschappers en mensen in de samenleving.

Blauwdruk

Ionica Smeets: ‘Wetenschapscommunicatie gebeurt op zoveel plekken en in zoveel vormen - en zoveel mensen moeten daarbij elke keer opnieuw het wiel uitvinden. Er valt veel te winnen door expertise uit te wisselen.’

Smeets en Verkade presenteren de minister volgend voorjaar een blauwdruk voor het nieuwe centrum.

Plaats als eerste een reactie

Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!

Word lid van Adformatie → Login →
Advertentie