Help Hans Hillen de winter door

Voormalig minister van Defensie Hans Hillen (CDA) blijkt de van corruptie verdachte politicus Ramonsito Booi op Bonaire politiek advies te hebben gegeven. Hillen onderhoudt al sinds 2005 warme banden met kopstukken Booi en Burney El Hage van de partij Union Patriotiko Boneriano, een zusterpartij van het CDA. De oud-minister zegt in een reactie dat hij wel eens vaker ‘vrienden met moeilijke brieven help’t. Wat adviseert het panel Hans (tabakslobby) Hillen?

Helaas hebben we niet meer de rechten op de originele afbeelding
adformatie

‘Spinnen’ voor Hillen is kansloos 

De vraag is niet welk crisisadvies wij Hans Hillen zouden geven, maar óf we Hillen nog willen helpen. Kijkend naar de feiten heeft hij alle schijn tegen zich. Daarbij ‘vergat’ hij ook in 2010 - toen hij in de Eerste Kamer zat - al eens een nevenfunctie bij British American Tobacco te melden. Los van de feiten is vooral zijn houding beschamend: “Wij openbaar bestuurders zijn de krabpaal van Nederland. Wij moeten heiliger dan heilig zijn”. Hans Hillen, een man die zelf adviseur is en nota bene politiek verslaggever is geweest voor NOS, moet beseffen dat kritische vragen over zijn ‘moeilijke briefje’ serieus en gerechtvaardigd zijn. “U bent op een negatieve toer, dus stuur uw vragen maar naar Florisson” laat zien dat de pensionado het niet zo belangrijk vindt. Wat moet hij dan met een spindoctor? Terwijl Hillen nog een piña colada drinkt, probeert Florisson weg te komen met een kattebelletje. Dus als je dan toch met een kritische spread in het NRC staat, moet je ook niet mauwen.

Hanneke Verburg, Winkelman Van Hessen

Bonje op Bonaire

Eigenlijk een briljant frame: ‘Ik help vrienden wel eens met lastige brieven’. Hans Hillen verstaat de kunst om iets dat potentieel heel groot kan worden, onbeduidend klein te maken. Of juist andersom als dat beter uitkomt. Er is ook niet zo veel mis mee om als oud-politicus (politieke) vrienden te helpen. Maar het wordt lastiger als die vrienden verdacht worden van corruptie en andere strafbare feiten. Wie nog wat verder kijkt, ziet hoe Hillen en zijn partijgenoot Wilbert Stolte steeds meer betrokken raken bij allerlei onfrisse praktijken op Bonaire. Stolte is hier rijksvertegenwoordiger voor Caraïbisch Nederland en worstelt sinds zijn omstreden benoeming in 2011 met verkeerde vrienden, verdachtmakingen en een zeer beperkt draagvlak. De rol van Hillen is tot nu toe minder breed uitgemeten, maar ademt ook een sfeer van vermenging van officiële betrokkenheid gecombineerd met twijfelachtige politieke contacten. Het is nog maar de vraag of beide CDA-politici zelf feitelijk iets verkeerd hebben gedaan. Maar ze hebben de schijn nadrukkelijk tegen. En dan volstaat het mooie frame van Hillen niet meer. Het wordt tijd voor een heldere scheiding van rollen en verantwoordelijkheden voor het CDA en haar oud-bestuurders. Hoe je dat moet verwoorden weet Hillen overigens als geen ander.

Ewald van Rooij, Lindblom

(ex-)Politici moeten zich bewuster zijn van hun gedrag

In deze tijd van transparantie zullen ook (ex)-politici zich nog bewuster moeten zijn van hun gedrag. Ook in het geval van Hans Hillen gaat dat natuurlijk op. Iedere (ex)-politicus is wijs genoeg om zelf te besluiten over het wel of niet adviseren van bevriende ‘collega’s’. Men moet alleen goed nadenken wat de reikwijdte en impact is van een dergelijke daad. Uitgangspunt voor ieders gedrag is dat uiteindelijk alles op straat zal komen liggen. En daarmee moet je derhalve ook rekening houden bij de keuzes die je maakt. Alles komt uiteindelijk uit en de omgeving zal bedrijven, organisaties en personen steeds harder afrekenen op het gedrag dat zij vertonen. Je moet dus niet alleen transparant zijn over je acties en daden, maar je zult er ook rekening mee moeten houden dat je je daarvoor op enig moment zult moeten verantwoorden. Daar is overigens helemaal niets mis mee!

Dus als de omgeving je uiteindelijk aanspreekt op je gedrag dan zul je duidelijk moeten zijn over jouw intentie en motieven. En zo nodig zul je zichtbaar afstand moeten nemen van hetgeen is gebeurd. Zeker als achteraf blijkt dat dit geen verstandige actie was. Uiteindelijk doet wat jij er zelf van vindt niet eens echt ter zake, het gaat om de perceptie van de omgeving. Meer dan ooit geldt het spreekwoord: ‘Bezint, eer ge Begint!’.

Frank Peters, Porter Novelli

Kiezen tussen koopman en dominee

Hans Hillen is in mijn ervaring een bevlogen, maatschappelijk betrokken en veelzijdig man. Ik mocht hem interviewen in 2009 voor de interviewbundel waarin hij hoog opgeeft over het fatsoenlijke en sociale karakter van Europa ten opzichte van andere werelddelen. Hillen bepleit daarbij expliciet de samenwerking tussen de koopman en de dominee.

 

De voormalig leraar, journalist, woordvoerder, kamerlid en minister is verder een verklaard tegenstander van het begrip transparantie, volgens hem ‘een laatste redmiddel tegen misbruik’ en ‘een zwaktebod van de samenleving’.

Inmiddels heeft hij al een paar keer negatieve publiciteit gekregen omdat hij lobbyist en adviseur in kwade zaken zou zijn – iets dat zijn minder bekende vakgenoten niet snel wordt verweten. Er zijn geen aanwijzingen dat hij illegaal heeft gehandeld, ook al zullen we van hem weinig aanvullende transparantie mogen verwachten. Het lijkt het er op dat hij wat last heeft van Zwei Seelen in seiner Brust, en moet kiezen of hij als koopman of als dominee verder wil.

Piet Hein Coebergh, Coebergh PR

 

Plaats als eerste een reactie

Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!

Word lid van Adformatie → Login →
Advertentie