‘Politieke games goed voor politieke betrokkenheid’

Kunnen de politieke partijen via games invloed uitoefenen op kiezers? Ja, dat kan volgens onderzoekers Joyce Neys en Jeroen Jansz, verbonden aan de afdeling Media en Communicatie van de Faculteit der Historische en Kunstwetenschappen van de Erasmus Universiteit Rotterdam. Zij deden een onderzoek naar het effect van politieke games op potentiële kiezers.

Helaas hebben we niet meer de rechten op de originele afbeelding
adformatie

Nieuwe media zijn een vanzelfsprekend onderdeel geworden van politieke campagnes, ook in Nederland. In het kader van de verkiezingen, lanceerde de SP de online game ;Operatie Grote Schoonmaak&; ">'Operatie Grote Schoonmaak' en de ChristenUnie de ;Race met Rouvoet&;">'Race met Rouvoet', waarin ze de aandacht van jongeren proberen te trekken. Uit het onderzoek blijkt dat mensen die deze games spelen, en mensen die de games maken, zich in grote mate politiek en sociaal betrokken voelen.

Jansz en Neys onderzochten voornamelijk games die door bezorgde burgers zelf gemaakt werden, zoals Darfur is Dying en September the 12th. Uit interviews met de ontwikkelaars van deze games kwam naar voren dat bewust was gekozen om het medium van de game te gebruiken. Games bieden de mogelijkheid om mensen op een interactieve en entertainende manier te informeren, en daardoor te engageren, over een bepaald onderwerp. Deze combinatie van informeren en entertainen is wat games volgens de onderzoekers geschikt maakt voor het vergroten van publieke interesse in politieke en sociale onderwerpen.

Spelers van de games gaven aan naderhand meer geneigd te zijn tot het zoeken van informatie over het onderwerp van de game. Tevens concludeerden de onderzoekers dat het spelen van dergelijke games werkt als een 'social facilitator'. Dit betekent dat na het spelen van de game mensen het onderwerp bespraken met hun vrienden en familie. De behoefte om het behandelde onderwerp in de game informeel te bespreken met de directe omgeving laat een grotere betrokkenheid zien op politiek en sociaal gebied. Door het spelen van dergelijke games wordt het politieke domein op relatief eenvoudige wijze een grotere rol toebedeeld in het leven van alledag.

In september verschijnen de resultaten van het onderzoek in het wetenschappelijke tijdschrift European Journal of Communication.

Advertentie

Plaats als eerste een reactie

**Bold** _italic_
Uw emailadres wordt uitsluitend gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is alleen zichtbaar voor de redactie.
Advertentie