Gevoelige informatie over crisiscommunicatie ligt op straat na datalek

West-Brabantse huisartsenkring in verlegenheid nadat vertrouwelijke gegevens op internet circuleren. 'Ik heb er buikpijn van.'

Wie een ramp wilde ensceneren kon de afgelopen maanden zijn gang gaan in West-Brabant
Omroep Brabant, screenshot

Wie in West-Brabant op grote schaal paniek wilde zaaien had daar de afgelopen maanden alle gelegenheid toe. Naar nu blijkt lag een crisisdocument met vertrouwelijke informatie over crisiscommunicatie via een website op straat.

Het ging om inlognamen en wachtwoorden voor onder andere Twitter­­, Facebook, webmail en MessageBird, waarmee bedrijven en overheden op grote schaal berichten kunnen versturen. Ook de mobiele nummers van artsen waren er te vinden. Deze zijn alleen bestemd voor onderling gebruik. Het datalek werd ontdekt door BN De Stem.

Advertentie

Arts met buikpijn

In het bestand staat wie medewerkers kunnen bellen of mailen in geval van nood, en welke inloggegevens ze nodig hebben om intern en extern te communiceren. Het betreffende crisisplan is een draaiboek dat wordt gebruikt bij grote rampen zoals, een terreuraanslag of een brand van de categorie Chemie-Pack.  

Ronald Roothans, voorzitter van Huisartsenkring West-Brabant, zegt tegen BN De Stem buikpijn te hebben van het datalek. ‘Deze informatie ligt normaal gesproken bij mij thuis in de kluis, en komt er niet uit, tenzij. Vreselijk om erachter te komen dat dit al maanden op internet circuleert.’

Het document is intussen van de website gehaald. De Autoriteit Persoonsgegevens is ingelicht over het lek. 

Plaats als eerste een reactie

**Bold** _italic_
Uw emailadres wordt uitsluitend gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is alleen zichtbaar voor de redactie.
Advertentie