De 100 mooiste affiches van 145 jaar de Bijenkorf

Het Stadsarchief in Amsterdam toont de 100 mooiste affiches uit de rijke collectie van het warenhuis.

Helaas hebben we niet meer de rechten op de originele afbeelding
adformatie

Ter gelegenheid van het 145 jarig jubileum van de Bijenkorf toont het Stadsarchief in Amsterdam de 100 mooiste affiches uit de rijke collectie van het warenhuis. De tentoonstelling loopt van 27 maart t/m 24 mei 2015.

Vanaf de oprichting hebben affiches een belangrijke rol gespeeld in de reclame-uitingen van de Bijenkorf, met als hoogtepunt de jaren ‘50 en ‘60.

Vele affiches zijn ontworpen door bekende vormgevers als Otto Treumann, Wim Strijbosch, Theo Stradmann, Anthon Beeke en Benno Premsela.

Het oudste affiche op de tentoonstelling is van Pieter Das (1881-1937), St.Nicolaas Geschenken uit 1916.

De Bijenkorf zegt dat een sterke vormgeving tot op de dag van vandaag van groot belang is voor het warenhuis. ‘De affiches waren vaak spraakmakend en vooruitstrevend.’ De ontwerpen werden van 1930 tot 1970 ondersteund door de sterke payoff "de Bijenkorf heeft ’t". Tegenwoordig hanteert de Bijenkorf “Een wereld van Inspiratie’’.

Volgens de Bijenkorf geven de affiches op de tentoonstelling een goed beeld van de geschiedenis van de Bijenkorf en de ontwikkeling in de grafische vormgeving gedurende de 20ste eeuw. Het Stadsarchief beheert het complete archief van de Bijenkorf. Foto’s en film uit het archief zullen de affiches voorzien van interessante context.

Bezoekersinfo
Stadsarchief Amsterdam, Centrale Hal. Toegang gratis.
Vijzelstraat 32, 1017 HL Amsterdam.
Openingstijden dinsdag t/m vrijdag 10.00 – 17.00 uur, zaterdag en zondag 12.00 – 17.00 uur.

Advertentie
advertisement

Reacties: 1

**Bold** _italic_
Uw emailadres wordt uitsluitend gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is alleen zichtbaar voor de redactie.
Jack Baldinger
Mijn Pa , blind en met geleide hond, mocht mijn vader die zilver/goud doeken, borstels ,dweilen verkopen in de hal van de Bijenkorf/Amsterdam. In de jaren 1960.
Ben de Bijenkorf heel dankbaar en een fantastisch gebaar ! Hij kon alleen een tas dragen van rond de 35 kilo ! Mijn pa blind, is al jaren dood maar hield nooit zijn hand op, mijn moeder, had maar 1 been, nooit 1 keer geklaagd net zoals mijn allerliefste pa
Lees meer Lees minder
**Bold** _italic_
Uw emailadres wordt uitsluitend gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is alleen zichtbaar voor de redactie.
Advertentie