Kunst of wetenschap

Zolang als de reclame bestaat, worden er al pogingen gedaan om het ongrijpbare van creativiteit onder controle te krijgen. Wat zou het mooi zijn als je je niet meer hoeft over te geven aan dwarse geesten, maar je communicatie in een beheersbaar model kunt gieten, waarvan je de effecten eenvoudig kunt berekenen.

Helaas hebben we niet meer de rechten op de originele afbeelding
adformatie

Welnu, je hoeft geen rekenwonder te zijn om te signaleren dat de Nederlandse communicatiebudgetten, op een paar uitzonderingen na, klein zo niet te klein zijn. En je hoeft maar even in dit vak rond te lopen om gevallen te kennen waarbij de vuistdikke beleidsrapporten meer van het beschikbare budget opslokken dan het bedrag dat er uiteindelijk voor daadwerkelijke communicatie overblijft.

En dan weet je ook dat het zoeken naar een bruikbare communicatieboodschap in die, soms deskundige, maar vaak ook deskundologische papierberg verdacht veel lijkt op het zoeken naar een speld in een hooiberg. Hetgeen, zonder een creatieve geest die daar heel goed in is, alles bij elkaar leidt tot versnipperde budgetten, versnipperde communicatie en versnipperde resultaten, die dan vervolgens weer in een eindrapportage worden rechtgepraat. (Zoals menig wel geslaagde campagne postuum van een deskundige analyse wordt voorzien om voor een felbegeerde Effie in aanmerking te komen.)

En dan moet ik, sorry, toch weer even aan Steve Jobs denken: ‘Het is niet de taak van consumenten om te weten wat ze willen. Je kunt beter goed om je heen kijken, zien hoe ze zich gedragen en daar iets moois voor bedenken. Think Different.’ Hij is er verder mee gekomen dan veel techneuten en wetenschappers bij de concurrentie, die door te ingewikkeld denken te ingewikkelde dingen bedachten.

Zelfs een wetenschapper komt vaak verder als hij de kunst van het communiceren verstaat.

Plaats als eerste een reactie

Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!

Word lid van Adformatie → Login →
Advertentie