Cannes 2014: groots en onvoorwaardelijk

Cannes Lions 2014 zit er op. Het was weer een vurige, heftige week die wel een maand leek te duren.

Helaas hebben we niet meer de rechten op de originele afbeelding
adformatie

Een week waarin ons vak even alleen maar uit hoogtepunten lijkt te bestaan.

En waar ook weer veel te leren valt.

Spike Jonze leerde ons dat je een goed idee altijd moet omringen met mensen die het idee beter maken. Of dat nu studio executives zijn bij een speelfilm of adverteerders bij een commercial.

Van Spike Jonze kun je leren dat je niet zomaar goeie dingen maakt. Voor goeie dingen is behalve talent ook enorm veel toewijding, liefde en onvoorwaardelijkheid nodig.

Dat zie je ook aan de verbluffende presentatie in Cannes van Las Vegas. Er wordt steeds minder gegokt, dus Las Vegas wil veel meer een life time experience worden. Zoiets doe je niet een beetje. Zoiets doe je onvoorwaardelijk. Enorm indrukwekkend hoe Vegas zijn klanten door nieuwe technieken leert kennen. Ze inzet om het verhaal van Vegas te verspreiden, en ze gebruikt om de experience voor iedereen persoonlijk op maat te maken.

Voor iedereen die denkt dat ie zijn klanten kan leren kennen met een beetje digitale tracking: bekijk deze presentatie nog eens online.

Ook de case van de New York Times over storytelling is indrukwekkend. Samen met het hoofd drama van de Amerikaanse tv-zender Masterpiece vertellen ze ons waar goede tv-series op papier aan moeten voldoen. Heel leerzaam, maar wat er hier vooral uitspringt is wederom onvoorwaardelijke toewijding gecombineerd met perfectionisme. Wereldberoemde series maak je niet zomaar even.

Je voelt het bij alle presentaties, grote merken en grote namen zijn niet zomaar, per ongeluk zo groot. Van de CEO van Unilever tot aan Kanye West.

Dat is het aantrekkelijke aan Cannes. Hier telt alleen wat absoluut goed is.

Gaston Legorburu, Chief Creative Officer van SapientNitro, antwoordde op de vraag of hij jaloers was op de winnende ideeën in Cannes: ‘Ik ben niet zozeer jaloers op de ideeën, maar vooral op het feit dat ze gemaakt zijn.’  

Dat vat het wel een beetje samen: de winnende ideeën van Cannes zijn vanaf het moment dat ze ontstonden omringd door mensen die ze groter en beter hebben gemaakt: de creatieven, de accountmensen, adverteerders, producers, mediaplanners, etc. Iedereen heeft met liefde en toewijding aan het idee gewerkt. Onvoorwaardelijk. Iedereen heeft de consequenties ingezien van het idee en die aanvaard. Samen hebben ze met geduld alle moeilijkheden onderweg overwonnen.

Uitzonderlijk werk is steeds meer een prestatie van een team van mensen.

Kijk naar de Harvey Nichols ‘I spent it all on myself’ case. De Volvo trucks viral met Jean-Claude van Damme, of ‘onze eigen’ Sweetie case.  Allemaal meer dan een idee.  Allemaal het resultaat van maanden werk van een enorme groep mensen die niet hebben opgegeven.

Dat is voor mij de les van Cannes dit jaar. Als je met je verhaal het verschil wil maken, kies er dan onvoorwaardelijk voor. Accepteer de consequenties. Vorm een team van mensen die het verhaal sterker maken en werk samen aan de meest absolute uitvoering.

Jonathan Ive, hoofd design van Apple, zei het precies in het laatste seminar van dit jaar: ‘To be succesful, you have to find reliable partners, focus, and face the consequences.’

En Bono voegde daar nog wat vuur aan toe: ‘You marketing creatives, you are heat seeking missiles.’

Daarom is het zo fijn om eens per jaar naar Cannes te gaan. Om die onvoorwaardelijkheid, dat aanstekelijke te voelen. Dat kun je niet als je alleen het eindresultaat online bekijkt in Amsterdam.

Plaats als eerste een reactie

Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!

Word lid van Adformatie → Login →
Advertentie