#lekkersociaal 8: Schokkende privacyschending van Facebook

Contentmarketing bureau Blauw Gras praat je bij! Deze week over 3D-modellen op Facebook, een petitie tegen Snapchat en Instagrams nieuwe bestseller.

Petitie please
Je moet het wel heel bont maken als social platform wil je je gebruikers zover krijgen dat ze een petitie tegen je opstellen. Snapchat heeft het voor elkaar gekregen, want gebruikers willen dat de laatste update wordt teruggedraaid. Ze vinden dat de app lastiger in gebruik is, doordat verschillende pagina’s zijn samengevoegd. Snaps van je vrienden vindt je moeilijker terug, terwijl dat juist is waar veel mensen Snapchat voor gebruiken. De petitie op chance.org heeft inmiddels meer dan een miljoen handtekeningen. Snapchat laat weten alle klachten serieus te nemen, en op basis hiervan aanpassingen in het design te gaan maken. Hiermee komt niet de oude opmaak terug, maar het schept in ieder geval hoop!


De 3D’s

Facebook doet het gewoon; het is vanaf nu mogelijk om interactieve 3D-modellen te posten! Een goede eerste stap, maar wel met een hoger doel. De volgende stap wordt namelijk dat je deze objecten in augmented reality (AR) kunt plaatsen. Een soort "Snapchat-hotdog", maar dan zonder hotdog. Je snapt het wel. Facebook gaat het helaas niet mogelijk maken om binnen Facebook zelf deze 3D-modellen te ontwikkelen, maar rekent op gebruikers. Een mooie volgende stap voor Facebook, wij zien mogelijkheden!

Protection please

Een update van Twitter! En het werd tijd ook, want na lang aandringen van de community is er eindelijk besloten om iets te doen aan Tweets die aanmoedigen tot zelfmoord en zelfmutilatie. Gebruikers kunnen nu profielen, tweets of DM’s rapporteren die aanmoedigen tot ‘self harm’. Eind vorig jaar heeft Twitter al een aanscherping gemaakt in haar voorwaarden, waarin naar voren kwam dat ze harder gaan optreden tegen personen die anderen lastigvallen, en het lijkt dat ze deze belofte waar maken.

Te koop met je gegevens

In België loopt momenteel een rechtszaak tegen Facebook, omdat het bedrijf de privacywetgeving in Europa overtreedt. Facebook verzamelt allerlei informatie over ons. Niet alleen op het platform zelf. Wist je dat er daarnaast 10.000 websites zijn waar een Facebook-pixel in zit? Zelfs als je op deze websites niets doet wat ‘Facebook gerelateerd’ is, komt je surfdata bij het bedrijf terecht. En dat mag in Europa dus helemaal niet, zo concludeert de Belgische rechtbank. Facebook gaat in hoger beroep, dus de zaak is nog niet afgerond. We houden je op de hoogte!

Instagram strikes again!

Instagram Direct is de manier om je vrienden direct foto’s te sturen vanuit Instagram. Eigenlijk is dat de basis van Snapchat en precies de reden waarom die app zo succesvol is. Instagram pakt wel even door, want ze introduceren een functie waarbij je zelf je ‘privacy’ kunt bepalen. Je kunt dus kiezen of je foto meerdere keren teruggekeken kan worden of na één keer kijken niet meer beschikbaar is. Dit geeft gebruikers meer vrijheid om ‘gevoelige’ content te delen. Of je nu een sexy selfie stuurt of je allerlelijkste gezicht opzet: sommige dingen zijn gewoon niet geschikt om meer dan eens bekeken te worden!



Je bent bij het einde van dit blog gekomen! Well done you, we zien je volgende week. 

Deze bijdrage is geschreven door Blauw Gras. Wij zijn een contentmarketing bureau met een voorliefde voor social media. Wij zijn content creatieven in de digitale wereld. In een notendop; we creëren, produceren en distribueren content vanuit onze thuishaven aan het Amsterdamse IJ.

Plaats als eerste een reactie

Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!

Word lid van Adformatie → Login →
Advertentie