Klassieke muziek die je kent van de reclame

Je herkent het misschien niet altijd direct, maar ook in reclame wordt regelmatig gebruik gemaakt van klassieke werken. Ken je deze nog?

123rf

Met de verkiezing van de Reclamemuziek Awards in volle gang (stemmen kan nog tot en met vandaag. Bekendmaking van de nominaties is volgende week!), leek het ons een leuk idee om een overzicht te maken van klassieke muziek in de reclame.

 

Johan Strauss (Ali B en Brownie voor T-mobile: 4G netwerk)

Tritsch Tratsch Polka 

In de nieuwe T-mobile reclame ontdekt Ali B het 4G netwerk. Ali B en Brownie spelen spelletjes op het razendsnelle 4G netwerk van T-mobile. In deze reclame is een bekend klassiek muziekstuk te horen. Deze T-mobile wass eind 2015 (december) te zien op meerdere televisiezenders.

Het liedje dat gebruikt wordt in de T-mobile reclame is een compositie van Johan Strauss. De compositie heet ‘Tritsch-Trasch polka’ en is hieronder te beluisteren:

Verdi (Dr. Oetker pizza)

La donna è mobile uit Rigoletto

Laat de aria La donna è mobile aan een willekeurig persoon horen en de kans is groot dat die niet aan Verdi’s Rigoletto, maar aan pizza denkt! Het Duitse Dr. Oetker (uitgesproken als Ùt-ker) wilde met deze reclame een Italiaanse sfeer oproepen, en dat is ze goed gelukt. Toch heeft de galante en romantische heer in de commercial weinig te maken met deze canzone (níet ‘calzone’!), waarin vooral de wispelturigheid van vrouwen bezongen wordt. In de context van deze commercial zorgt de muziek desondanks voor een sfeer van stijl en klasse. En voor een onuitwisbare herinnering.

Rossini (Grand’Italia)

Overture uit William Tell

In deze reclame wordt een leuke analogie getrokken tussen koken en musiceren. Met de sausen van Grand’Italia kun je een heuse pasta-symfonie maken – iedereen kan zich een pasta-maestro voelen. Toch horen wij hier net iets anders, namelijk de overture uit Rossini’s opera William Tell. Geen symfonie. Al moet gezegd worden dat de componist Berlioz deze opera wel als symfonie bestempelde, maar dat was eigenlijk als een belediging bedoeld. Het mag de pret niet drukken. Met deze heerlijke muziek werkt de commercial smaakmakend.

R. Strauss (Pampers reclame)

Also sprach Zarathustra

Herkenbaarheid, daar draait het allemaal om in de nieuwe reclamecampagne voor Pampers. Op de tonen van Strauss’ Also Sprach Zarathustra dumpen tien schattige baby’s hun darminhoud in een pamper. Met een passende slogan ‘Don’t fear the mess’ stelt Pampers ouders intussen gerust, dat het allemaal wel goed komt. Dezelfde melodie kennen we uiteraard ook van Silan.

Morzart (Heinz ketchup)

Eine kleine nachtmusik

Liszt (McDonalds)

Liebestraum ‘o lieb so zu lieben kannst’

Erg mooie piano muziek onder deze McDonald’s Big Mac commercial. We zien hoe het leven van een man aan zijn ogen voorbij flitst bij zijn bungeejump. Alle onvergetelijke momenten uit zijn leven blijken een ding gemeen te hebben.

Satie (Enschede Lef)

Gnossienne no 1

Voor mensen die bekend zijn met de film Amélie is het niet zo moeilijk om na te gaan van wie deze muziek is. Helaas voor hen, deze versie is niet de bewerking uit de film, gespeeld door Yann Tiersen. Je hoort hier de originele versie van Erik Satie met "Gnossienne No.1" uit 1896, hier gespeeld door Pascal Rogé.

Mozart (Douwe Egberts, Air France)

Pianoconcert no. 23 - Adagio

 

Beethoven (McDonald's)

Mondscheinsonate 

Chopin (Centraal Beheer)

Nocturne

De selectie klassieke nummers is gemaakt door NPO4, zie deze blog. Adfiormatie heeft de reclame erbij gezocht. 

Reacties:

Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!

Word lid van Adformatie → Login →
Willem Sprokkreeff
L.S.
ik mis : Sergei Prokofiev -- Dance of Knights. Bij de Egoiste commercial van Chanel door Goude! Prachtig drama met geweldige muziek.
grt Willem Sprokkreeff
Lees meer Lees minder
**Bold** _italic_
Uw emailadres wordt uitsluitend gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is alleen zichtbaar voor de redactie.
Marita
Ik zou graag willen weten welke commercial er hoort bij Oh Mio Babbino Caro. Het heeft te maken met koffie die gemaakt en gedronken werd in een typisch Italiaanse koffiebar in de sfeer van de jaren 50. Reclame is waarschijnlijk van 1980-1990.
Lees meer Lees minder
**Bold** _italic_
Uw emailadres wordt uitsluitend gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is alleen zichtbaar voor de redactie.
Stanley
Wie weet de klassieke muziek uit de Knoppers nutbar reclame?
Lees meer Lees minder
**Bold** _italic_
Uw emailadres wordt uitsluitend gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is alleen zichtbaar voor de redactie.
Advertentie