3 uitdagingen voor een groeiend bedrijf

Elk bedrijf heeft het doel om te groeien.

Een groei geeft immers aan dat het bedrijf bepaalde dingen goed doet. Een groei is echter niet eenvoudig te bewerkstelligen. Het vraagt om de juiste producten of diensten, veel doorzettingsvermogen en de juiste economische uitdagingen. Lukt het je uiteindelijk om met je bedrijf een mooie groei door te maken? Dan sta je voor de volgende uitdaging: de groei door laten zetten. Ondertussen wil je ook nog je interne bedrijfsvoering volledig op orde houden. Dat is veelal makkelijker gezegd dan gedaan.

Het kantoorpand wordt mogelijk te klein

Een groei gaat veelal gepaard met het aannemen van extra personeel. De groei moet immers in goede banen geleid worden en bij voorkeur ook doorgezet worden. Om dit voor elkaar te krijgen, zou je dus extra personeel aan moeten nemen. Extra personeel vraagt vervolgens om meer ruimte in je kantoorpand. Mogelijk kom je er al snel achter dat je huidige plekje eigenlijk te klein is. Een logische stap is dan om een groter kantoorpand te huren of te kopen, maar dit is makkelijker gezegd dan gedaan. Je hebt een bedrijfshypotheek en/of veel eigen geld nodig om een nieuw kantoorpand te kunnen kopen. Maar, dit nieuwe pand heb je wel echt nodig om al je personeel te huisvesten.

Je hebt extra kapitaal nodig

Idealiter houdt de bedrijfsgroei zo lang mogelijk aan. Idealiter stijgt de bedrijfsgroei ook van bijvoorbeeld 100% naar 200%. Dit krijg je uiteraard niet zomaar voor elkaar. Je hebt extra personeel nodig, mogelijk ook extra machines nodig en daardoor ook extra kapitaal nodig. Ook moet je mogelijk in nieuwe bedrijfsvoorraad investeren. Met andere woorden: je moet aan extra kapitaal zien te komen. Mogelijk heb je voldoende liquide middelen in je bedrijf zitten, waardoor je geen externe financiering nodig hebt. Heb je die wel nodig? Dan is zakelijk lenen een verstandig idee. Uiteraard kost dit geld, maar deze rente weegt niet op tegen de forse groei van je onderneming.

Je hebt met een veranderende markt te maken

Ondertussen heb je ook nog met een veranderende markt te maken. Kijk maar eens naar de opkomst van alle nieuwe technologieën. Deze technologieën kun je in je eigen voordeel gebruiken, maar ze kunnen mogelijk ook de groei van je onderneming (deels) beperken. Houd te allen tijde rekening met de veranderende markt. Speel ook slim op de markt in, bijvoorbeeld door je bedrijfsaanbod net iets aan te passen. Of door de technologieën op een slimme manier in te zetten. Uiteraard heeft elk bedrijf met de veranderende markt te maken. Maar, als groeiend bedrijf komt dit nog boven op de andere uitdagingen waar je mee te maken hebt. Dit vraagt dus om extra scherpte, extra mankracht en extra kapitaal.

Al met al is het niet eenvoudig om door te blijven groeien. Alles moet kloppen, de economische omstandigheden moeten gunstig zijn en je moet de rug in de wind hebben. Ondertussen moet je op de juiste manier met bovenstaande uitdagingen omspringen. Veel ondernemerssucces.

 

Plaats als eerste een reactie

Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!

Word lid van Adformatie → Login →